Annons

Amerikagäster bjöds på klimatsmart julbord

Amerikagästerna från vänskolan i Apple Valley, Minnesota har nu varit på plats i en vecka och tillsammans med Landskronagymnasisterna bland annat gästat COP 15-förhandlingarna i Köpenhamns Bella Center.
– En otrolig upplevelse, kommenterar miljökunskapsläraren Karin Warlin, en av de som varit på plats i ”byen”.
– Det verkade som om alla de människor av olika nationaliteter som var där verkligen ville samma sak, menar hon och säger också att några demonstranter och aktivister har man knappt sett till alls.

Vid Direktens besök på Justus Tranchellgymnasiet höll de båda Minnesota-lärarna Craig och Brad Johnson ett lättsamt föredrag om hur miljöundervisningen går till på just deras skola därhemma i svenskbygderna. Intresset föreföll stort, även om frågor och inlägg inte direkt haglade från Landskronaungdomarna.
– Questions? We don´t have to be talking all the time, even if we will ´cause we´re teachers, försökte Craig, men fick mest frågor från de församlade lärarna.

Annons
 

Åhörarna fick bland annat veta hur Minnesotaskolan designats för ett problembaserat lärande med öppna ytor, omgivande skog, parker, en damm och till och med ett zoo i stället för att vara ett lärosäte enligt Henry Fords ”löpande band-princip”.
Autentisk undervisning med utomhusklassrum vid dammen och övernattningar i egentillverkade igloos lät spännande, berättelserna från olika ”field-trips” var flera och eleverna fick bland annat höra Brads demonstration av hur man genom ett läte lockar på alligatorerna i Everglades träskmarker.
Efter föredraget var det dags för ytterligare svensk-amerikansk förbrödring genom att avnjuta ett ”klimatsmart julbord”.
– Eleverna har i grupper fått i uppdrag att gå ut i affärer för att undersöka exempelvis hur långt varorna transporteras och hur förpackningar ser ut. Därefter har de fått laga någon klimatsmart rätt att ta med till julbordet, avslutar Karin Warlin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser