Annons

Prisad Hjelte rördTidigare BoISare årets företagare

– Debuten i BoIS a-lag, då jag avgjorde på bortaplan mot Mjällby var känslomässigt större men detta är också en milstolpe, säger Mikael Hjelte strax efter att han fått utmärkelsen till Årets Företagare 2008 i Landskrona.
Det är en märkbart rörd företagare som tar emot hedersbetygelsen och presenter från såväl Företagarna Landskrona, staden, banken som revisorer.
– Tre år i rad har vi korats till Årets Gasell av Dagens Industri men detta känns större. Unisport är med och sätter Landskrona på kartan i hela Norden och det tycker jag staden är förtjänt av.

Mikael Hjelte är född och uppväxt i Mora. Han flyttade som 24-åring till Skåne då han 1986 värvades till Landskrona BoIS. Sex år senare startade han den lilla enskilda firman, Unisport i ett litet kontorsutrymme på Suellsgatan. Idag 17 år senare, 200 miljoner mer i omsättning, 28 anställda har han sålt 70 procent av företaget, gett bort 10 procent till de anställda och följaktligen behållit 20 procent själv.
Nu äntligen har jag en mer reglerad arbetstid, säger han och skrattar hjärtligt.

Annons
 

Han beskriver sig själv som social, kamratlig, kravfull, rättvis, tankspridd, händig och snäll.
Men utan engagerade och positiva medarbetare hade jag inte stått här idag, säger han men är dock tveksam till att han är någon förebild.
– Jag har kämpat på i alla fall. Men det är klart att hade jag gjort något annat under dessa 17 år så jag kanske haft det roligare, säger han och ler pillemariskt.

Unisports affärsidé är att vara specialist på ytbeläggningar för sporthallar, tennisbanor, konstgräs för fotboll, landscaping och golf samt täckgolv till idrottsanläggningar.

– Det höll på att gå riktigt illa efter att vi lagt vårt första Davis Cup-golv. Då skulle jag, förstår inte varför, vara med och testspela det i en dubbelmatch. Jag fick börja serva och med en perfekt träff sänkte jag min dubbelpartner som dessutom var ordförande i Tennisförbundets tekniska kommitté.

Mikael Hjelte får utmärkelsen Årets Företagare på målsnöret.
För ett år sedan överlämnade han vd-stolen och titulerar sig nu Affärs- och utvecklingschef, samtidigt var det nära att företaget flyttade till Löddeköpinge.
Påtryckningar från främst Tord Ohlsson (Parajetts VD) gjorde att vi stannade och det är jag glad för idag.

Läs mer:
Mikael Hjelte som veckans profil

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser