Annons

Henke Larsson tränar BoIS!Det var en uppsluppen och skämtsam Henrik Larsson som presenterades inför ett stort pressuppbåd på Hotel Öresund idag.

För tre veckor sedan nämndes hans hamn för första gången i egenskap at tränare för BoIS och på måndagen blev det klart. Henrik Larsson kommer att ha huvudansvaret för BoIS träning 2010.
– Efter ingående diskussioner i styrelsen om vilken typ av tränare vi ville ha, så kom vi fram till några namn och längst upp på önskelistan hade vi Henrik Larsson. Därför är det med stor glädje och stolthet som vi dag kan presentera honom som vår nya huvudtränare. Henrik Larsson är ett nytt ansikte och ett nytt namn med en gedigen bakgrund, säger Kenneth Håkansson, BoIS ordförande.

Henrik Larsson var inte sen att tacka ja.
– Det var naturligtvis smickrande att få förfrågan och det var inte speciellt svårt att tacka ja efter att jag snackat med några vänner och min familj, säger Henrik Larsson i en första kommentar.

Annons
 

Rivaliteten mellan BoIS och hans tidigare klubb Helsingborgs IF ser han inte som ett problem.
– Det är bara en sportslig rivalitet. Det är många som gått mellan klubbarna. Jesper Ljung, Per-Ola Ljung och många fler.

På frågan om andra klubbar visat något intresse svarar Henrik nekande.
– Inte någon faktiskt.

Att räkna upp Henriks meriter är ett styvt jobb men bland de största räknas förmodligen VM-bronset 1994, ligamästerskapen i Helsingborg, Celtic, Barcelona och Manchester United, Champions Leaguesegern 2006, De två Guldbollarna 1998 och 2004 samt Tidernas Guldboll 2005.

Vad gäller tränarsysslan är han dock en novis.
– Jag har ju 17 år som elitspelare men som tränare har jag inga meriter. Jag har dock många idéer som jag vill förverkliga. Bland mina förebilder har jag Martin O’Neill, Frank Rijkaard, Alex Ferguson och Bosse Nilsson.

Under sin tid i Helsingborgs IF lärde sig Henke känna Alexander Zaim, Fredrik Olsson och nyförvärvet Fredrik Svanbäck.
– Sen känner jag ju även till spelare som Joakim Persson och andra men jag känner ingen speciellt väl och det är bara bra. Nu har ingen med något i bagaget och börjar från noll.

På frågan om han själv kommer att spela kommer svaret blixtsnabbt.
– Nej, det kommer jag inte att göra. jag har slutat spela fotboll.

Henrik Larsson är en av landets mest meriterade anfallare genom tiderna vilket borde gynna den anfallsglada fotboll som BoIS åtminstone har som mål att spela.
– Man kan snacka fram och tillbaka om siffror och sådant. Jag gillar offensiv fotboll men inte till vilket pris som helst. Vi får se vad vi har för förutsättningar när det börjar att dra ihop sig och bestämma hur vi ska spela då. Det är trots allt resultatet som räknas.

För klubben innebär det ett lyft på flera plan att Henrik Larsson blir ny tränare.
– Det kommer att underlätta mycket när vi tittar på spelare. och det gäller även i de yngre leden, säger ordförande Kenneth Håkansson och lyfter fram fler fördelar.
– Det kommer att öppna upp för fler sponsorer. Ett namn som Henrik Larsson är stort.

Närmast väntar uppgiften att hitta en assisterande tränare.
– Det är något som Henrik kommer att ta tag i nu. Det är han som väljer denna. Så måste det vara, säger Håkansson.

Vilken datum första träningen äger rum vet inte Larsson idag.
– Det är inte spikat idag. Först ska jag träffa lagets fystränare Mats Christiansson och höra hur han vill lägga upp det och sedan får vi planera försäsongen, säger Henrik Larsson.

  • WEBB-TV: Intervju med Henrik Larsson
  • WEBB-TV: Intervju med Kenneth Håkansson
  • Senare kommer även webb-tv med måndagens presskonferens i sin helhet

Massor av information om Henke hittar du på Wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Henrik_Larsson


– Det finns ju inget nummer på tröjan!, skojade Henrik Larsson med Per Harrysson och Kenneth Håkansson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser