Annons

11-åringar pekar ut sina platser – Punkterar myter om hotfullhet

Vilka platser i Landskrona upplevs som favoriter, respektive som mindre trevliga av stadens femteklassare? Det har Anne Harju, Fil.dr. i socialt arbete vid Växjö universitet, undersökt och presenterade nyligen resultatet av vid ett föredrag på Stadsbiblioteket.

Barn från tio klasser på Västervångskolan, Seminarieskolan, Dammhagskolan och Alléskolan har berättat om hur de upplever olika platser och också markerat dessa på kartor.
– Vad det gäller favoritplatserna så finns det en stor samstämmighet i resultatet, säger Anne Harju. Hemområdet, men också stranden, Karlslundsområdet, andra grönområden, centrum med alla affärer och så McDonalds är platser man gillar.
– Platserna där man känner otrygghet är ofta dåligt belysta eller illa skötta. De kan upplevas som ödsliga och man uppger att man kan känna rädsla för äldre barn och ungdomar som vistas där, berättar hon.
När Anne Harju gått igenom intervjuerna hon gjort med barnen har hon frågat om man blivit utsatt för något, eller känner någon som blivit det, på de aktuella ”otrygga” platserna. Oftast har man inte det, utan det handlar om en känsla.
– Mitt föredrag ingår också i projektet ”Myt och sanning” och jag har för min del definierat myter som ”kraftfulla historier med inflytande, men som inte är sanna”, klargör hon.
– Ju mer jag har pratat med barnen, och också med vuxna i Landskrona, så har jag kommit fram till att det spelar ingen roll om en plats är behäftad med en myt eller med verkliga händelser. Det blir en sanning för en själv och denna påverkar en, slår hon fast.

Annons
 

Anne Harju frågar sig vad som är fakta och vad som är fiktion, och vad man egentligen ska jobba med i dessa intrikata frågor om upplevt trygghet eller otrygghet.
– Föreställningarna som barnen har är egentligen lika intressanta oavsett om ryktena är sanna eller ej, menar hon. Dessutom funderar hon över om platserna som upplevs som hotfulla för att äldre barn vistas där inte också är att betrakta som ”frizoner”.
Det är platser där vuxenvärlden inte är närvarande och där ungdomar kan experimentera med sina handlingsmönster och sin identitet för att finna sina roller. Något som kanske kan upplevas som hotfullt av såväl mindre barn som vuxna, men också bara är naturligt, avslutar Anne Harju.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser