Annons

Gymnasister rapporterar från COP15

Som vi tidigare berättat gästar just nu fem elever från Justus Tranchell gymnasiet den pågående klimatkonferensen COP15 i Köpenhamn. Evelina Weich, Maja Malmqvist och Jacob Stenblom har idag skickat oss en första rapport med intryck och bilder direkt från Bella Center.

Första dagen
– Vår skola Justus Tranchell gymnasiet i Landskrona har ingått ett samarbete med den amerikanska skolan vid namn SES (School of Enviormental Studies Education Foundation.) Denna skola från Apple Valley i Minnesota tog med oss i deras ansökan till att få observera COP 15 mötet i Köpenhamn. Ansökan gick igenom och nu sitter vi här i Bella Center och ”bloggar” ifrån konferensen.

Annons
 

Vi ska först ge er en liten sammanfattning av vår första dag på COP15 som innehöll massor av intressanta upplevelser. Tillsammans med våra vänner från Minnesota tog vi 8.22 tåget ifrån Landskrona och anlände till Bella Center runt kvart i tio. Det bästa sättet att beskriva området kring mötet är att jämföra den med en amerikansk film. Där var miljöorganisationer i massor med sina flygblad och deras budskap, som de absolut inte var rädda att dela med sig av. Eftersom att vi, redan dagen innan hade varit och hämtat våra ID-brickor så kunde vi smita förbi den stora kön som stod och väntade på registrering. Det första som slog oss var den enorma blandningen av nationaliteter som mötte oss när vi klev in i Bella Center.

Alla dessa människor med olika bakgrunder, språk och kultur som befinner sig här i Köpenhamn för att sträva efter samma mål. Vi hade en viss föraning om hur stort Bella Center faktiskt var men varje gång vi går runt i Centret hittar vi nya rum och korridorer att utforska, storleken är obeskrivlig. Efter ca. en timmes upptäcktsfärd i byggnaden satte vi oss ner för att kolla igenom dagens schema. Vi bestämde oss för att dagens tema skulle vara hur de fattiga länderna påverkas av klimathotet, och valde därför att gå på föreläsningar om just detta. När denna väldigt intressanta föreläsning var tillända så hade vi definitivt fått ny vetskap och hur orättvist detta klimathot verkligen är. Det är de industrialiserade länderna som släpper ut majoritet växthusgaserna men det är de såkallade ”u-länderna” som får ta smällen och leva med konsekvenserna.

Att hitta lösningen på detta är något som kommer att diskuteras väldigt flitigt under COP15 konferensen. Men det var först under eftermiddagen som vi fick vara med om dagens höjdpunkt. Vi närvarade då under AWG-LCA mötet som var det första stora TV-sända mötet härifrån Köpenhamn. Där fick vi väldigt stor insikt i hur internationell politik fungerar och fick även chansen att prata med Sveriges delegat som närvarade på just detta mötet.


Foto: Maja Malmqvist

9 december

Vi sitter i skrivande stund mitt i röran inne på Bella Center och ska försöka återberätta det vi har upplevt idag, och det som sades på de stora förhandlingarna. Vi begav oss till Tycho Brahe salen där vi skulle delta och observera förhandlingen rörande kyotoprotokollet eventuellt framtida efterföljare.

Den lilla ö-staten Tuvalu rivstartade förhandlingarna med att lägga fram de negativa konsekvenser som klimatförändringarna kommer att leda till om vi inte når ett nytt avtal här, i Köpenhamn. De var väldigt noga med att påpeka att det är NU vi ska agera eftersom att den politiska viljan aldrig tidigare, har varit såhär stark. Tuvalus tal ledde till rungande applåder i lokalen och spred positiv anda och hopp inför framtiden, men även kunskap om de förödande effekterna som kan komma att uppstå om ingenting händer. Men svar på tal kom när Indien och Kina förklarade att de inte tänkte stödja avtalet då de istället ville koncentrera sig på att arbeta vidare och anpassa det man kom fram till på Bali samt i Kyoto.

Förhandlingarna fortsatte sedan i samma anda då många afrikanska stater ställde sig på Kina och Indiens sida medan Alliance Of Small Islands States (AOSIS) definitivt ställde sig på Tuvalus sida. Anledning till detta som Cap Verde påpekade är naturligtvis att det är just här, vid de små ö staterna som problemen och effekterna av klimathotet kommer att bli förödande. Dessa små öar är de första som kommer att hamna under vatten om havsnivån fortsätter att stiga.

I eftermiddag kommer vi att återgå till förhandlingssalen för att entusiastisk följa de kommande diskussionerna.

Evelina Weich, Maja Malmqvist, Jacob Stenblom


Foto: Maja Malmqvist


Foto: Maja Malmqvist

Läs mer:
Miljöelever gästar klimatkonferensen

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser