Annons

Brandmän på informationskampanjFrågorna haglade från åttondeklassarna

Räddningstjänsten i Landskrona genomför just nu en informationskampanj i stadens grundskolor. Landskrona Direkt följde med på en lektion för åttondeklassare på Dammhagskolan. Brandmännen Fredrik Blixt och Henric Hellander lät eleverna ta del av en film om en skolbrand i Göteborg där såväl de ångerfulla förövarna som representanter för räddningstjänst, polis, jurister och den drabbade skolans rektor och vaktmästare medverkade. ”Det var inte meningen”, var utgångspunkten och Dammhagseleverna var snabbt med på att killarna i filmen egentligen inte ville åstadkomma de skador som det nu blev och att man inte alltid tänker på konsekvenserna. Därefter visades bilder från Landskrona, tagna på nyårsdagen som uppvisande de skador som fyrverkerier kan ställa till med, och från den stora branden på Koppargården.
– Är det från Landskrona?
– Var ni med där?
– Har du räddat någon?

Frågorna haglade och brandmännen från räddningstjänsten styrde in diskussionen på problemet med falsklarm och onödiga larm som man måste åka ut på och som tar resurserna från annat. Någon ville veta vad en ambulanssjukvårdare gör och hur det går till när man klipper bort trafikskadade från kraschade fordon. Det var en hel uppsjö av olika ämnen och risker som skulle avhandlas och informeras om på den begränsade tiden; vikten av att använda hjälm vid mopedkörning, att brandvarnaren räddar liv, att man ska stänga dörrarna vid brand i ett flerfamiljshus och – naturligtvis – det livsviktiga telefonnumret 112.
Och så här inför den stundande julen är ju problemet med obevakade levande ljus alltid lika aktuellt.
– Det är ett spännande och viktigt jobb på räddningstjänsten, men det krävs rätt så höga betyg för att komma in på utbildningen. Så var duktiga i skolan, avslutade Henric Hellander.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser