Annons

Möjligen en vit jul, tror Lehrecke

– Ha överseende med min något försenade väderstatistik. Orsak är upplevandet av en förlängd sommar på Kanarieöarna, där jag råkade träffa en skolvän, som jag inte sett på närmare 60 år, en elev från 60-talet samt en person från grannskapet, alla på samma hotell, säger Hans Lehrecke när flera läsare undrat var hans populära månadsrapport vid månadsskiftet tagit vägen.

Det måste vara betydligt bekvämare att vara vädergubbe på ”svensköarna”, där skillnaden mellan varmaste (augusti) och kallaste månaden (mars) är 6 grader och där solen nästan alltid skiner. Intressant är dock skillnaden mellan norra och södra Gran Canaria.
– Passadvinden gör att den norra delen får en hel del nederbörd och antalet hela soldagar är tre gånger så många som i söder, säger Hans och går raskt över till att rapportera om den gångna månaden.

Annons
 

Som sagt i år var november ovanligt fin för egen del i motsats till vad fallet var i Glumslöv.  Den som vill överklaga den trista statistiken får göra detta till min vänlige granne Göran Ström, som skött mätningarna under min frånvaro.

Den dystra avslutningen på oktober fortsatte in i november och det regnade samtliga dagar utom sju, mest nederbörd kom dygnet 9/10:e  med 18 mm och månadsnederbörden stannade på exakt 100 mm.
­ Bara 1992 har haft högre med 110,5 mm. Torrast var det 1999 med 21.5, säger Hans och berättar att ett nytt rekord sattes i år.
Det kom nederbörd varje dygn från och med den trettonde till och med den siste.

Några enstaka snöflingor fick vi bara se den fjärde.
Högsta temperaturen uppmättes den nittonde med 12 grader och tiden fjortonde till sjuttonde kom tvåa med elva grader varje dygn. Frostdagar saknades helt.
En plusgrad hade vi flera nätter i början av månaden.
– Värmemässigt sett var det alltså mera en vårmånad och den sextonde kunde inte koltrasten bärga sig utan sjöng en drill, betonar Hans.
Även tomaterna i trädgården tog fel, som Hans tidigare visat oss på Planket, och detta därtill vid skuggsidan av huset. 
– Ännu idag, den fjärde december, blommar rosor och ringblommor för fullt och vi kan fortfarande skörda fin sallad, säger Hans och konstaterar att medeltemperaturen för månaden blev  hela 6.5. Varmast under min mätperioden har 2006 varit med 7.5 medan temp. 1998 stannade den vid 1.6.

Hur blir då december och julen?
– Skall vi följa bondepraktika , då får vi se oss om efter snö till jul. Anders passade nämligen på att braska. De närmaste dagarna kommer under alla omständigheter att bli en fortsättning på det väder vi haft sedan andra halvan av oktober. Undrens tid är dock inte förbi och så har vi julen framför oss som trotsar yttre omständigheter genom att sprida ut sitt ljus, avslutar Hans och vi tackar för ännu en föredömlig rapport.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser