Annons

Passa på att gå en konstrunda i helgen

Den konstintresserade får sitt lystmäte stillat i Landskrona i helgen. Inte mindre än fyra vernissager vankas, lägg därtill att de båda tyska konstnärerna Sabine Naumann, måleri och teckningar, samt Günter Kaden, skulptur, ställer ut på Lilla Marielund på Gamla Kyrkogatan  fram till och med luciadagen.

Den danska konstnärinnan Berta Moltkes skratt ekar i 1700-talshuset på Norra Kyrkogränden där hon tillsammans Jan-Erik Palm hänger upp sina tavlor på Galleri Gamla Staden.
Det finns inga räta vinklar här, säger Jan-Erik som är en av tre ägare till det charmiga galleriet när han tillsammans med Berta försöker få tavlorna att hänga rakt.
Den danska drottningen Margrethe har köpt flera tavlor av Berta och det är lätt att först varför monarken föll för de många gånger historiskt influerade verken. Etsningarnas mystik är hämtad från resor i Mellanöstern och Grekland. Här finns Rosettastenen och Nike men även tsunamins förödelse breder ut sig på en av de större oljorna. Motiven är oftast inrammade av texter på grekiska, hebreiska och rent av hieroglyfer allt i en varm och jordnära färgskala.
Jag inspireras av alfabet. Kalligrafi tilltalar mig, säger Berta som dock inte vågat sig på kinesiska tecken.
– Nej, herregud, de är experter i ämnet, säger hon skrattar hjärtligt.
Bertas utställningen har vernissage imorgon, lördag, mellan 13-15 och visas till och med den 19 december.

Annons
 

Möjligen är det framtidens stora konstnärer som samtidigt inviger sin utställning på Pumphusets konsthall.  Borstahusens konstförening har i år valt Pauliina Pietilä, Aleksandra Kucharska och Magali Cunico till den numera traditionella säsongsavslutningen med ”Unga konstnärer”.  Samtliga går eller har just gått ut Konsthögskolan i Malmö.
Nyblivna mamman Alexandra Kucharska  bjuder på kol- och blyertsteckningar från en tågresa i Östereuropa.
– Den här gillar hon själv bäst, säger PO Bodin ordförande i konstföreningen och visar på en teckning av måsar som i all sin enkelhet har ett enastående bakljus. I den nyblivna mammans frånvaro berättar PO att samtliga tre utställare utgår från ett fotografi när de sedan målar.

Magali Cunico förlitar sig inte på det digitala fotografiet utan använder mellanformat och hederlig film när hon skapar sin förlaga.
  Dessa är från ett botaniskt museum i Berlin. De är lite äckliga, säger hon och ler samtidigt som hon pekar mot två stora oljor på PDF-board som har en ödesmättad klang.
–  Det blir lite som scenografi, konstaterar hon.

Magali är tio år äldre än de båda andra tjejern och har hunnit med att utbilda sig inom konsten i lika många år.
– Jag lär mig så otroligt mycket än, säger den nyfikne konstnären som redan hunnit med att vara representerad på Liljevalchs vårsalong.
 
Pauliina Pietilä med ett och ett halvt år kvar på Konsthögskolan i Malmö har målat av sin syster passfoto och dragit upp det över tre rejäla dukar,
Jag höll handen över munnen och upptäckte då att uttrycket i hennes ögonen är inte stämde överens med leendet på läpparna. Kanske är det så vi alla känner för en kamera eller en fotoautomat?
Men hur känner syster Ninna för att utelämnas på detta sätt?
– Hur hade du själv känt det att bli avmålad på en så stor duk?, kontrar Pauliina som i rättvisans namn även bjuder på ett mindre självporträtt i akvarell. Målat efter en lång och hård dag på skolan. Mindre smickrade men avskalat och ärligt.
Unga Konstnärer visas till och med den 20 december.

Citadellet framstår allt mer som ett konstcentra och under skyltsöndagen har Bengt Anders vernissage på sin adventsutställning i sjukhuslängan inne på borggården.

Galleri Jomili på Stora Norregatan fullbordar vernissagehelgen då man påm lördagen klockan 15 inviger en samlingsutställning med fem av de konstnärer som ställt ut på galleriet under premiäråret. Leif Olin, Gudrun Klang, Enver Ibrakovic, Christin Pfeiffer och Peter Koppe visar nya alster fram till och med den 20 december.
– Verken är i det mindre formatet. Perfekta julklappar, menar och hoppas galleristen Line Hovrind-Aslaksen.


Pauliina Pietilä har målat av systern Ninna.


Aleksandra Kucharska hittade dessa slatkristalliserade lampor i en saltgruva i Polen.


Magali Cunico är den mest rutinerade av de unga konstärerna på Pumphuset och har redan hunnit ställa ut en hel del.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser