Annons

Miljöelever gästar klimatkonferensen

I ett samarbete med två amerikanska high schools från svenskbygderna i Minnesota kommer fem Justus Tranchell-elever, tillsammans med sina lärare och gästerna från USA, att åka till den stora klimatkonferensen i Köpenhamn.
– Det ska bli spännande att vara med och se hur internationell politik fungerar, säger Jacob Stenblom.
Och att vara på plats och se om man verkligen kan komma fram till något, fyller Maja Malmqvist i.
Eleverna går på gymnasiets miljöprogram och kommer tillsammans med kamraterna Evelina Weich, Laura Karlsson och Amanda Härngren dels att vara värdar för Minnesotaeleverna när de anländer och dels att vara med på den stora COP 15-konferensen som observatörer.
– Vårt samarbete med de båda amerikanska skolorna inleddes på våren 2008, och senare ansökte den ena av dessa, School of Environmental Science, hos FN om att få delta som observatörer vid klimattoppmötet och inkluderade oss i sin ansökan, berättar miljökunskapsläraren Karin Warlin.

– Vi har under den här perioden gjort samma övningar som eleverna i Minnesota och de har kunnat diskutera med varandra över nätet. Samarbetet har varit oerhört roligt och det är en helt annan tid att vara lärare i nu, med Internet, Skype och wikipages som gör de långväga kontakterna möjliga, säger Karin Warlin entusiastiskt.

Annons
 

Exakt program för Köpenhamnsdagarna vet man inte riktigt, men klart är att gruppen kommer att övervara föredragen på Bella Center och också delta i en del av de cirka 200 sidoevenemangen som hålls i den danska huvudstaden. Den 5 december anländer amerikagästerna, tio elever och två lärare, och inkvarteras hemma hos Justus Tranchell-folket, och två dagar senare inleds så COP 15.

Har man också haft tid att diskutera de föreslagna danska ”lömmel-lagarna” och säkerhetsproblematiken kring det förväntade stora inslaget av politiska aktivister på Köpenhamns gator?
– Nej, usch, men man får ju verkligen hoppas att allt kommer att gå bra. Det måste det göra, helt enkelt, avslutar Karin Warlin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser