Annons

Hett värre för restaurangelever

I Hotel Öresunds lilla matsal, restaurang Selma, kan den hugade äta en avancerad trerätters lunch för ett mycket facilt pris. Detta beroende på att eleverna på Selma Lagerlöfsgymnasiets hotell- och restaurangprogram då står för såväl matlagning som servering. I köket är det både varmt och hektiskt då klockan närmar sig tolv och såväl Tore Wretmans musselsoppa och apelsinsåsen och citruskompotten som ska beledsaga vildandsbrösten ska färdigställas.
– Ska jag göra allting själv? Exon, kan du hjälpa mig med detta?, utbrister andraårseleven Emelie Mårtensson över de heta plattorna och får strax assistans och lugnar ner sig igen.

Frågorna haglar över läraren Björn Wingårdh som lugnt basar från kökets mitt, besvarar frågorna och drar iväg ett och annat skämt till de småstressade eleverna. Matematikläraren Thomas Granhäll är också på plats vid grytorna i full kockmundering.
– Vi samarbetar en del mellan matten och köksundervisningen, förklarar han.
Mängderna i recepten, omvandling och annat, men också att räkna ut vilket pris vi bör ta för rätterna, hur mycket av råvaran som försvinner i ”spill” och så vidare, menar matteläraren.
En del av våra elever har nämligen för sig att de inte kan matematik, men det kan de visst, förtydligar Björn, besvarar några nya frågor och fortsätter med potatisrätten som ska serveras till andbrösten.
– Hämta goudaost i stället, den är lite godare!, kommenderar han och vi flyr ut i den svalare restaurangdelen.

Annons
 

Dagens hovmästare heter Attila Gál, och är egentligen bara förstaårselev, men efter att ha gått första året på samhällsprogrammet har han redan gjort klart en del teoretiska grunder och hoppar in bland andraårseleverna.
– Jag gillar min mage, att laga mat och äta, förklarar han och ångrar inte på något sätt kursändringen från samhälls- till restaurangutbildning.
Jag trivs mycket bra här, vi växlar mellan servering och kök och egentligen trivs jag allra bäst inne i köket, menar han. Och att Attila är intresserad och duktig intygar både Björn och serveringsläraren Marie Henriksson.

Vi tar plats vid linnedukarna i den lilla mysiga matsalen som fylls på med förväntansfulla gäster.
– Antalet gäster går lite upp och ner, men det blir bättre och bättre ju längre vi kommer in på terminen, förklarar Marie och berättar i samma andetag om de duktiga sistaårselever som gör sina praktikperioder på guldkrogar som Operakällaren och Stallmästargården. Mitt i detta stegar en elev som praktiserar på kändiskocken Mannerströms Sjömagasinet in i restaurangen och tar plats vid ett bord tillsammans med sina föräldrar.

Vi proväter – stick i stäv med hovmästare Attilas rekommendationer om Skånsk kalops – musselsoppan, den gratinerade getosten, andbrösten, gösfilén, de flamberade fikonen och crème brulén, och konstaterar att fler av eleverna kanske kan se fram emot en karriär på krogar av den digniteten.


Matematikläraren Thomas Granhäll är på plats vid grytorna i full kockmundering, här i samspråk med årskurs två eleven Emelie Mårtensson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser