Annons

Åke skriver idrottshistoria- Japanen försvann inte, det är skröna!

Japanen, Shizo Kanakuri, försvann inte vid maratonloppet under sommar-OS i Stockholm 1912.
– Det är en skröna att han skulle ha kommit bort, säger författaren och idrottshistorikern Åke Jönsson från Landskrona som för tillfället gräver i Riksarkivet efter material till en jubileumsbok för olympiska spelen i Stockholm 1912.
– Han bröt loppet. Stegade in i en villaträdgård i Tureberg och blev bjuden på saft.

Åke Jönsson var sportjournalisten som avancerade till omtalad sportchef på Sydsvenska Dagbladet. Fyra OS har han följt på plats som ackrediterad journalist. Ett genuint idrottshistoriskt intresse har alltid funnits där och inte minst det lokala idrottslivet har legat varmt om hjärtat. I två böcker har han skrivit om Landskrona BoIS historia men även GF Idrott och Landskrona Roddklubb har fått sina föreningsliv nertecknade. En bok om Öresundssimningarna följdes av Gabriel Jönssons fotbollskåserier innan boken om Landskronas idrottsplatser utkom. 2006 gav Åke ut ”Fotboll – Hur världens största sport växte fram”, med förord av ingen mindre än dåvarande UEFA-presidenten Lennart Johansson.

Annons
 

Samma Lennart hade runt millennieskiftet, då i egenskap av ordförande för Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande, gett Åke i uppdrag att författa en stor skrift om Nordiska spelen. Ett vinteridrottsevenemang som arrangerades vart fjärde år 1901-1926 och kan ses som något av sin tids vinter-OS.
– Då hade jag åtta hyllmeter papper på Riksarkivet att gå igenom och satt 30 meter ner i bergrummet, minns Åke.
Nu har han flyttat upp till forskarsalen där han ofta sitter granne med den förre folkpartistiske statsministern Ola Ullsten som plitar på sina memoarer.
– Vaktmästarna brukar stanna till och prata en stund. De gillar att någon forskar i idrott.

Åkes forskaranslag är på två år och då ska han bland annat gå igenom 33 hyllmeter papper.
Spelen hade världsomspännande pressbevakning. Det finns 35 000 sidor med tidningsartiklar. En fantastisk källa att ösa ur.

Solskensolympiaden i Stockholm 1912 var händelserik, likaså vägen dit. Att höra Åke berätta om Viktor Balcks beslutsamhet att ro hem spelen till Sverige är värt en bok bara det.
Kapitlet om brottning kommer säkert att tummas ordentligt. Dessa stackars atleter som brottades i stekhet sol i uppemot tio timmar tills ”fall” och dansken i tungvikt fick så svåra brännskador att Politiken skrev att det hade gått att steka ägg på ryggen på honom.
Även om det bara var utsålt på Stadion under invigningen och vid maratonloppet så blev spelen en stor framgång för Sverige som rent av blev bästa nation. OS 1912 var viktigt för svensk idrotts utveckling, avslutar Åke Jönsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser