Annons

100-årig pil strök med i stormen

Den hundraåriga pilen vid vallgravens slut i Slottsparken klarade inte årets första höststorm.
– Veden är i det närmaste helt frisk men det är klart att har vindbyar på uppemot 30 sekundmeter fått fritt spelrum längs vattnet så är det inte mycket som klarar sig, säger Magnus Landtblom, parkchef i Landskrona.

Stormbyarna var som kraftigast mellan 19 och 21 på onsdagskvällen men exakt när det stora trädet föll vet inte parkchefen.
– Det märkliga är att vi inte fått in några anmälningar från allmänheten utan att det var vi själva som upptäckte trädet vid 7.30-tiden när vi körde vår inspektionsrunda i morse.

Annons
 

Som tur var kom ingen till skada då pilen föll rakt över gång- och cykelbanan.
– Däremot var det dubbel otur då den föll rakt över den kaukasiska vingnöt som vi planterat som ett ersättningsträd för att garantera återväxten den dagen pilen skulle tas ner.

Landskronas stora trädbestånd i parkerna ser annars ut att ha klarat sig förhållandevis bra. På ön i St: Olovs sjö föll en poppel.
– Den ruskan sörjer jag inte så mycket, menar Magnus Landtblom som även fått rapporter om att toppen på en lönn stormskadats i Stadsparken samt att några större grenar skulle gått åt i Teaterparken.

Det kan tyckas vara en självklarhet att stanna inne när stormvindarna når upp emot 25-30 sekundmeter men så är inte fallet.
– Även om vi har god koll på våra träd och ligger steget före så kan vi inte garantera något när vindstyrkan når sådana proportioner som igår. Det enda rådet man kan ge då är att uppmana alla att hålla sig inne, avslutar Magnus Landtblom.


Gång- och cykelvägen fick stängas av sedan den fallna pilen blockerat all framfart.


Den kaukasiska vingnöten blev till kaffeved när pilen föll rakt över ersättningsträdet.


En ny vy mot Slottscaféet.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser