Annons

Ny serverhall på LaNet

LaNet är Landskronas stadsnät som erbjuder Internet, IP-telefoni och tv. Dessutom har man serverplatser för företag, föreningar och stad. Tidigare har man haft en serverhall, så kallad Colocation, och nu har man två.
Vår nya serverhall, Colo2, stod färdig i oktober och är avpassad in i minsta detalj för att kunna erbjuda en så säker placering som möjligt av servrar, switchar, backuplösningar och annat, säger nätverksingenjören Gunnar Eskilsson på LaNet och visar Landskrona Direkt runt bland de prydliga skåpen i det näst intill sterila rummet.
Det är viktigt med jämn temperatur och vi har lagt den på 23 grader för att det ska vara perfekt att jobba i. I skåpen är det dock kallare. Vi har speciella galler där vi blåser in kalluft framför skåpen och ett galler som suger ut densamma bakom. Därför påverkas inte temperaturen i rummet som sådant.

När vi kommer in i lokalen möts vi av ett blått ljus.
Det är mest en fräck grej. Betydligt viktigare är alla typer av larm. Naturligtvis har vi olika stöld- och inbrottslarm men även brandlarm är viktigt. Vi har till och med ett larm som larmar om brandlarmet går, säger Eskilsson och skrattar.

Annons
 

En annan sak som Gunnar Eskilsson framhåller är att man så mycket som möjligt försöker återvinna den energi som går till spillo.
– Vi kanske inte kan hejda den globala uppvärmningen på egen hand, men vi drar vårt strå till stacken. Förhoppningsvis kan det inspirera andra som bygger serverhallar till att göra likadant och så att vi tillsammans kan hålla nere energiförbrukningen och inte göra av med mer än nödvändigt.

Idag är cirka 70 procent av serverutrymmet uthyrt.
Det är främst till företag som vill ha sina servrar på ett säkert ställe. Men även staden har lite placerat här, säger stadsnätschef Daniel Boksjö.

Det är dock inte billigt att uppföra en ny serverhall.
– Det blev lite dyrare än vi räknat med. Prislappen hamnade på 3,5 miljoner kronor vilket är ungefär dubbelt så mycket som vi kalkylerat med från början, avslutar Daniel Boksjö.


Och så här ser Gunnar Eskilsson ut när vi byter ljus i serverhallen under hans visning av Direkten i den nya serverhallen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser