Annons

Förening efterlyser barn med diabetes

I lördags var det Världsdiabetesdagen och på torsdag håller Diabetesföreningen i Landskrona med omnejd informationsmöte på församlingshemmet.
– Barndiabetes ökar samtidigt som vårt medlemsantal står kvar på cirka 170 personer, och de flesta är till åren komna, vi måste försöka nå ut till nya medlemmar, säger Landskronaordföranden Bo Drakhamre.
Han får medhåll av sin viceordförande Gunnar Nilsson.
– Diabetes är en sjukdom som man kan ha utan att veta om det, kanske rör det sig om över tusentalet bara i Landskrona, och hade vi haft 600-700 medlemmar så hade vi naturligtvis kunnat visa en helt annan styrka gentemot kommunen och andra parter.

Startades under kriget
Landskronaavdelningen är annars landets äldsta och bildades av en dam vid namn Therese Sandin 1942.
– Hon var dotter till en styckjunkare på regementet här och var mycket drivande, berättar Bo Drakhamre.
 – Bland annat åkte hon upp till Stockholm och slog näven i bordet hos folkhälsoministern och ordnade fram extra matransoner till diabetessjuka under kriget.

Annons
 

Dagens verksamhet innefattar träffar på expeditionen på Vallgatan varje onsdagseftermiddag under vinterhalvåret, större medlemsmöten 4-5 gånger om året och en julfest.
– Visserligen har vi ”diabetesskola” här för de som nyligen fått diagnosen; tar hit läkare, dietist och pratar om vikten av friskvård och att äta rätt – men vi skulle kunna göra så mycket mer, menar Bo.
– Vi missar Landskronaborna, ofta är de som ringer hit medlemmar i andra lokalavdelningar och det är ju galet, anser Gunnar.
 – Får vi inte in ett nytillskott så kan vi ju titta på varandra och räkna åren som vi har kvar, menar han aningen pessimistiskt men kanske också sanningsenligt.
Nu ska vi försöka få ut vårt budskap på torsdag; bland annat skulle vi vilja anordna ett läger ute på Ven för diabetessjuka barn, pengarna till detta finns så vi kan stötta föräldrarna med detta och också med viss utbildning, poängterar Bo och vägrar ge upp.

Lyckas vi inte värva medlemmar denna gången så har vi bestämt att vi ska göra ett försök till.

Dessutom ska föreningen ge sig ut och informera i skolorna om sin behjärtansvärda verksamhet. Mötet på församlingshemmet på torsdag startar klockan 18.30 och är öppet för barn med diabetes och deras föräldrar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser