Annons

Kristna och muslimer hemma från Damaskus

I bitande iskalla novembervindar anlände bussen med Landskronaungdomarna och deras ledare till Församlingshemmet på Artillerigatan. Så var de hemma igen, efter en tio dagars och på många sätt, värmande resa.
Det var 28 grader i Damaskus!, konstaterar Hamza Abdul-Majid och blickar ut mot det gråa höstrusket genom de stora fönsterrutorna.

Landskrona Församling lät i samarbete med Islamiska föreningen 16 ungdomar – kristna och muslimer – företa resan till Syrien. Ett av syftena var att studera hur muslimer, judar och kristna lever tillsammans där. Arrangörerna sa sig före resan inte vara säkra på hur det skulle fungera när ungdomarna skulle resa och bo så tätt inpå varandra. Men att experimentet föll väl ut står snart klart.
– Vi var som syskon allihop, säger en ung sjalklädd tjej i vimlet.

Annons
 

Hamza Abdul-Majid, som för övrigt har ett förflutet som ytterst lovande ungdomsboxare i Landskrona BS, håller med.
– Det var inga problem alls, vi bodde tillsammans hos munkarna på ett kloster och även på hotellet och allt gick jättebra.

Församlingspedagogen André Nyberg berättar att man bland muslimer i Syrien blev mäkta förvånade när man fick reda på syftet med Landskronaungdomarnas besök.
De tyckte det var konstigt att vi skulle behöva göra resan utifrån en problematik som de inte kände till.

Hamza som ingår i Islamiska föreningens ungdomsstyrelse stämmer in i detta.
– Folk blev nästan chockade när vi frågade dem om de var muslimer eller kristna. ”Vi lever tillsammans och vi är alla människor, det finns inga skillnader”, svarade de oss då.
Han är mycket nöjd med resan, berättar att de besökt kyrkor och moskéer – som för övrigt ofta ligger intill varandra – nationalmuseet och den antika staden Palmyra bland annat.
Hamza talar också varmt om syriernas gästfrihet.
– Om man gick omkring på gatorna och kollade så blev man som okänd besökare hux flux inbjuden i någons hem på en kopp kaffe, också i en stor stad som Damaskus, berättar han och ler.

Erfarenheterna från resan ska nu få komma andra till del. Till exempel hoppas man komma ut i Landskronas skolor och sprida budskapet, och deltagande i en workshop i Lunds stadshall står också på programmet.
Det är bara att önska brobyggarna ett stort lycka till – allt medan de kalla Landskronavindarna rasar vidare utanför.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser