Annons

Räddningstjänsten får en ny höjdare

I dagarna tas Landskrona Räddningstjänsts nya höjdfordon Bronto Skylift i drift. Det Tammerfors-tillverkade high-tech fordonet har varit efterlängtat och det är en nöjd brandmästare Ulf Bergh som förevisar underverket.
 – Det har varit en lång process men nu är vi klara för sjösättning, konstaterar han belåtet. Bilen som kostat kring fyra miljoner, väger runt tjugo ton och har kapacitet att nå trettiotvå meter upp i luften med hisskorgen, kom till stationen redan kring midsommar.
 – EU-upphandlingen på höjdfordonet påbörjades redan två år tillbaka i tiden och sedan det kom hit har vi utbildat killarna på det, förklarar brandmästaren och poängterar att säkerheten är det allra viktigaste. Femton man är nu klara att manövrera bilen fullt ut, och fler ska det bli.
– Vi har sju, åtta stycken till som bara fattas lite i utbildningen.

Det tunga fordonet är förvånande lättmanövrerar genom att det går att svänga också med bakhjulen och tester som genomförts i bostadsområden har fallit väl ut.
 – Vi är jättenöjda med den och kommer att få en större arbetsyta, en vikbar topp på stegvagnen och kan dessutom koppla in vatten på bilen precis som på en vanlig släckbil, säger Ulf Bergh.
Nu när den tas i drift kommer den att ständigt vara bemannad med två personer och tas med på alla uppdrag utom trafikolyckor.
– Den är ett livräddningsredskap och helt klart det viktigaste fordonet vi har, säger brandmästaren och menar att det är roligt att på detta sätt kunna visa vad skattekronorna går till.
 – Samtidigt med det här introducerar vi också nya, lättare tryckluftsflaskor för rökdykning som vi är först i Sverige med att testa.

Annons
 

Många av oss börjar bli äldre och det är också mycket kvinnor på väg in i räddningstjänsten, säger han halvt på skämt, men konstaterar samtidigt att det är viktigt att plocka in nyheter i utrustningen.
 – Det är roligt med lite nytt, annars måste jag säga att vi är ganska sparsamma härute och fixar och tillverkar mycket själva.
– Men nu ligger vi väl rustade och samtidigt får Svalöv vår gamla stegbil, avslutar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser