Annons

Ännu en Selma-staty?Reklamman vill skänka för en miljon

Före detta reklammannen Stig H B Paulsson, numera boende i Höganäs, har vänt sig till kommunstyrelsen i Landskrona med en förfrågan om denna är villig att ta emot en gåva i form av ännu ett Selma Lagerlöf-monument.

Stig som ”1919 levererades av storken till sjukhemmet vid Artillerigatan” fick så småningom chansen att studera vid läroverket och det var där hans berättarkonst jämfördes med Lagerlöfs. Han minns med ens en dag för länge sedan, i klass 3:5.
Vi hade fått tillbaka våra uppsatser och vår lärarinna i modersmålet, fil. mag. Anna Ohlin, jämförde min berättarkonst med just Selma Lagerlöfs. Jag vet inte hur lång tid det tog innan jag då var nere på jorden igen, säger han.

Annons
 

Året därpå fick han mottaga ett exemplar av romanen Körkarlen som premium ”för framsteg och flit i läsämnena”, och tyckte sig då också kunna se Körkarlen på sin dödskärra i parken vid Sofia Albertina kyrka, där han traskat varje söndag på väg till söndagsskolan.

Stig har bevarat sin talang intakt, något som bland annat kunde märkas när han i oktober fanns på plats på Landskrona Museum för att berätta om sin barndom i kvarteret Engelbrekt, och fick där också frågan om han sett Selma-statyn som kommit upp vid Nordkap.
– Nu vill jag förverkliga synen jag hade, säger han och vill skänka upp till en miljon kronor så att Landskrona kan införskaffa en skulptur gjord enligt den beskrivning Selma Lagerlöf själv gett i andra kapitlet av sin roman.
– Räcker pengarna vill jag gärna förse skulpturen med ljud, även det efter romanens beskrivning. Det ska i så fall styras av en rörelsedetektor som sätter igång ljudet när någon kommer på hörbart avstånd. Jag har diskuterat min plan med skulptören Jonas Högström, han verkar ha fått blodad tand.

Stig H B Paulsson avslutar sin förfrågan till kommunstyrelsen med:
– Vill min födelsestad Landskrona ta emot denna gåva? Kalla den gärna ”Tack för en lycklig barndom”. Men som sagt: kostnaden får inte överstiga en miljon! I annat fall kan mina arvingar bli sura på Selma; det vill jag inte.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser