Annons

Landskronahems vd Göran Jingborg svarar på den skarpa kritiken

Igår avslöjade Landskrona Direkt och Skånska Dagbladet Landskronahems planer på att sälja ut delar av beståndet på Pilåkern. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Marie-Louise Petersson som bott på Pilåkern sedan 1969 har varit trygg med Landskronahem som hyresvärd men är nu orolig och besviken.
– Vilken besvikelse och chock när man fick veta om försäljningen genom Skånska Dagbladet. Kollade på datorn och såg att det stämde. Fick telefonsamtal från säker källa att affären är klar och att det verkligen gällde Pilåkern, att fonderna är frysta och att ägarbytet ska ske i årsskiftet. Fegt och oansvarligt av Landskronahem att så helt gå bakom ryggen på oss hyresgäster. Inte ett tecken, inte ett ord har sagts om detta. Man känner sig grundlurad.
– Vem är vår nya hyresvärd? Hur ser framtiden ut? Kommer vi ha råd att bo kvar? Hur ska det kunna bli En God Jul efter detta och blir det Ett Gott Nytt År?

Annons
 

Även Bengt Hermansen reagerar på den dåliga informationen och kritiserar styrelsen.
– Tyvärr kan man som hyresgäst konstatera att Landskronahems styrelse tydligen har för stor makt och inte bryr sig om vare sig ägarna eller hyresgästerna. Man kan ju enkelt påvisa genom diverse klagomål inom olika medier att det inte finns några större husägare, typ Svenska Hus, som sköter sina fastigheter så bra som Landskronahem har gjort.
Varför fryses våra fondpengar? Är inte detta pengar som betalts in genom ett direkt uttag på hyran?

En annan orolig hyresgäst är Kerstin Karlsson.
– Jag bor sen 13 år tillbaka i Pilåkern och trivs förträffligt med allt här. Som arbetslös, ensamstående blir jag väldigt oroad av hur det påverkar min hyra. Jag känner inte till nåt alls om Svenska Hus, och vill gärna veta mer om hur dom bedriver sina boenden.

Tongångarna är detsamma från flera andra hyresgäster som hört av sig till Landskrona Direkt.

I samband med avslöjandet gick Landskronahem ut med information till de boende i området. På frågan om det oroliga hyresgäster nu hört av sig är svaret  kort och koncist från  Landskronahems vd Göran Jingborg.
– Nej.

Uteblivna reaktioner till bostadsbolaget till trots så har Jingborg förståelse för den oro hyresgästerna uttryckt i media.
– Jag har stor respekt för att de boende är oroliga men så här är det, verkligheten är krass. De boende behöver inte oroa sig. Vi säljer bara till seriösa fastighetsägare.

Varför har ni inte gått ut med informationen tidigare?
– Det kan man inte. Vad tror du händer då? Vi måste ha kapital och då måste vi sälja. Dessutom har vi direktiv från ägarna om en jämnare geografisk fördelning av beståndet.

Vad säger du till de hyresgäster som gjort ett aktivt val och valt Landskronahem som sin hyresvärd?
– Jag vet att de finns. De flesta väljer dock att bo kvar i sina lägenheter hos de nya ägarna.

Men om de vill flytta till något annat av era bestånd, har de förtur då?
– Nej, vi har inga förtursregler.

Stämmer det att ni nu fryser fonderna?
– Ja, det gör det.  Landskronahem sätter varje månad av pengar till en fond som är kopplad till lägenheten inte till hyresgästen. Hur den nye ägaren kommer att göra i fondfrågan vet inte jag.

När blir affären klar?
– Principiellt är vi redan klara. En av tomterna ska styckas av innan papperna kan skrivas på.

De aktuella fastigheter på Pilåkern är de som ligger närmst ut mot Ringvägen, med adresserna Karlslundsvägen 2, Ringvägen 1–17 och Pilåkersgatan 33.

Läs mer:
Pilåkern till salu

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser