Annons

Ny rapport höjer grundskolorna i Landskrona till skyarna

Landskrona åker som en raket uppåt när Föräldraalliansen Sverige presenterar årets grundskoleindex. Hela 202 placeringar klättrar Landskrona och riksförbundet för föräldraföreningar rankar staden som landets 25:e bästa grundskolekommun.
– Vi kan inte acceptera den låga måluppfyllelsen eller att kommunerna inte ger verksamheten de reella resurser och förutsättningar som behövs för en likvärdig skola, säger Peter Hallin, projektledare för rapporten och menar att det inte får spela någon roll om man bor i Landskrona, på Rosengård i Malmö eller i Vellinge när man ska se till resursfördelning.

– Landskronas grundskolor har ett oförtjänt dåligt rykte. Lärare och annan skolpersonal gör ett fantastiskt arbete och det är skönt att en sådan här rapport kan ge oss lite upprättelse, säger kommunalrådet Niklas Karlsson (S) med en bakgrund som ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden.

Annons
 

Nuvarande ordförande Lisa Flinth (FP) glädjestrålar när hon av Direkten nås av beskedet.
– Jag blir jätteglad. Nu kommer jag omgående att uppdra åt förvaltningen att göra en analys av varför det gått så bra, säger hon.

I rapporten har fyra kontrollerbara kvalitetsområden beräknats till ett sammanlagt kvalitetsindex.
– Vi har bland annat tittat på Skolverkets statistikmodell Salsa, tagit hänsyn till skolornas elevsammansättningar, tittat på resultat och studietraditioner i kommunerna, lärartäthet och behörighet, skolhälsovård och fritidshemmen, säger Peter Hallin.

Klivet uppåt sker trots att förra veckans 10-miljonerssatsning på ökad måluppfyllelse av naturliga skäl inte hunnits beaktas i rapporten.
För att uppnå en likvärdig skola av hög kvalitet i hela landet kan inte resurserna fördelas lika utan att det i vissa skolor eller kommuner behövs mer verkliga resurser än i andra för att uppnå målen. Det går inte att som idag, låta staten uppdra åt kommunerna att sköta skolorna. Staten måste åter bli huvudman för skolorna, avslutar Peter Hallin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser