Annons

Sverigedemokrat blir politisk vilde

Det har stormat en hel del kring Sverigedemokraten Jan Hansveden. Det senaste är att han uteslutits ur partiet och vid kvällens kommunfullmäktigemöte kommer att agera som så kallad politisk vilde.
– Gud vad skönt det ska bli. Jag är en fri människa med fria tankar och vill kunna tala fritt, säger Hansveden till Landskrona Direkt och håller upp uteslutningsbeslutet som är undertecknat av partisekreterare Björn Söder i den ena handen och gör tummen upp med den andra.

Jan Hansveden har varit med i SD sedan lokalavdelningen drog igång i Landskrona 2002. Anledningen till uteslutningen går tillbaka till en förfrågan som Hansveden i somras gjorde till byggnadsnämnden om hur man ställer sig till att ge bygglov för uppförande av en moské på hans centrala tomt.
– Partiet hänvisar till en artikel i Helsingborgs Dagblad som påstår att jag skulle sälja för att huset skulle rivas och ersättas av en moské och därmed sätta min egen ekonomi före partiets värderingar men så är inte fallet, säger Hansveden och förklarar.
– Vad som hände var att jag har fått en förfrågan om att sälja till en förening som vill bygga en moské. Vid ett möte i vår fullmäktigegrupp bjöds stadsdirektör Peter Billquist in och då passade jag på att ställa frågan hur han såg på en moské i centrala Landskrona. Samtliga runt bordet gapskrattade. Peter hänvisade dock till att det var en bygglovsfråga och därför drog jag det vidare. Därefter rullade allt bara på.

Annons
 

Har du sålt fastigheten ännu?
– Nej, det har jag inte. Men en sak är säker, jag säljer till vem jag vill och att jag skulle hitta på historien om moskén bara för att kommunen, som har förköpsrätt, skulle agera snabbare är inte sant.

Som politisk vilde kommer Jan Hansveden att synas betydligt oftare i talarstolen vid fullmäktigemötena.
– Det ska bli kul. Jag har många frågor som jag vill ventilera.

Då vi frågar om det därmed tidigare varit och är lågt i tak hos Sverigedemokraterna nickar Hansveden på huvudet.
– De är väldigt konservativa och rädda. Dessutom vill ordföranden Stefan Olsson och hans sambo Carina Herrstedt till riksdagen och det betyder att man absolut inte får säga något som kan svärta ner partiet.

Sverigedemokraterna har under mandatperioden oftast lierat sig med den styrande treklövern och stundtals riktat hätska kritik mot Socialdemokraterna, vilket Hansveden tycker är synd.
De har i och för sig alltid klankat ner på SD så det kanske inte är konstigt att det finns ett visst sossehat. Själv är jag dock mer en mittenkille och har inga problem att lyssna på vilken politiker som helst. Jag har till och med fått förfrågningar från andra partier men vilka det är vill jag inte tala om just nu, säger Hansveden och avslutar.
Jag ser med glädje fram emot måndagens kommunfullmäktigemöte och bli inte förvånade om jag kommer att kritisera SD.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser