Annons

Kristna och muslimska ungdomar bygger broar

Sexton ungdomar från Landskrona – både kristna och muslimer – åker tillsammans med sina respektive ledare till Syrien, mellan den 25 oktober och 4 november. Resan är en del i Landskrona församlings projekt ”Brobygge” – och ett samarbete med Islamiska församlingen i Landskrona

Vi är från samma stad men med olika religioner – funkar det?
Ovanstående är den fråga som samarbetet bygger på. Ungdomarna har träffats regelbundet både före och efter sommarlovet i Islamiska församlingens moské och i kyrkans lokaler.
– Islamiska församlingen arrangerade i veckan en föräldraträff, där vi delade en måltid och hade en trevlig kväll tillsammans, berättar André Nyberg, församlingspedagog.
Under alla träffar vi har haft och under resan till Syrien – skriver ungdomarna ”loggbok – om likheter, olikheter, religionsdialog, tankar, funderingar gemensamma vänner, konflikter osv. Loggböckerna blir ett underlag vid en workshop, föreläsningar i skolor och för andra intresserade.

Annons
 

Mångreligiöst område
Gruppen åker till Damaskus med omnejd, bland annat till Tam Bouta – en plats där både kristna, judar och muslimer bor.   
Vi kommer att träffa en mängd ungdomar där – ta reda på hur det fungerar med olika religioner, jämföra med Landskrona och ta med oss kunskapen tillbaka. Resultatet av resan vet vi inte än – vi vet inte ens om ungdomarna från de olika religionerna fungerar tillsammans, när de reser, lever och bor tillsammans.

Workshop i Lund
Den 17 november 11.00-17.00 hålls sedan en ”workshop” i Lunds stadshall, med Lunds stift som arrangör – där ungdomarna presenterar sina upplevelser.
– Vi erbjuder alla intresserade att ställa frågor om vår resa, våra upplevelser och möten. Vi presenterar också delar från våra loggböcker som kan vara intressanta för andra att läsa, avslutar André Nyberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser