Annons

Trots knappa resurser kämpar Landskrona Taekwondo Akademi på

En Landskronaförening som mer och mer låter tala om sig, trots att man kanske inte har de stora resurserna, är Landskrona Taekwondo Akademi. – Vi har fem elitsatsande ungdomar, varav två är svenska mästare, som ska kvala till landslagsplatser, men ekonomin ställer till stora problem för oss, berättar sportchefen Johan Berg.
– Bara flyget till en deltävling i Skellefteå går på tjugotusen, pengar som vi helt enkelt inte har.

Johan berättar att när verksamheten i klubben startades upp för fyra år sedan så tog man kontakt med kommunens skolor för att locka intresserade till träningarna.
– Vi fick fort många medlemmar som började träna kampsport. Vi lockade ju inte några överklassungdomar precis, utan invandrare och arbetarklassungdomar som vi erbjöd en allsidig fysisk träning och våra honnörsord: medkänsla, hänsyn, respekt, disciplin och kamratskap.

Annons
 

I dagsläget har klubben ett hundratal medlemmar, även om man enligt Johan säkert haft det dubbla antalet i träning någon gång under de senaste två åren. Och därtill alltså en riktig elitgrupp.
– Av de fem landslagsaktuella har fyra utländska rötter; från Serbien, Bosnien, Palestina och Thailand, och dessa är stora förebilder för många ungdomar här i stan.

Den gamla klassiska ”från gatan till ringen”, eller i det här fallet ”taekwondo-mattan”-approachen har också använts med framgång i Landskronaklubben.
– Någon gång under 2007 tröttnade jag helt på skriverierna om brottsligheten i stan och kontaktade Annika Wågsäter på BRÅ och ansvariga på ungdomshuset Nova i Landskrona. Jag erbjöd mig att samla in de mest struliga ungdomarna och få dem att träna taekwondo ett par tillfällen i veckan. Det handlade naturligtvis inte om att lära dem slåss, utan helt enkelt fostra dem och ge dem något meningsfullt att syssla med. Vad kan vara bättre än en idrott i stället för att gå och driva på stan och hitta på skit?

Johan berättar att intresset tyvärr var svalt från kommunens sida att finansiera projektet, men att han fortsatte att jaga bidrag och till slut fick napp genom Skåneidrotten.
I år fick vi hälften av de pengar vi ansökt om och har egentligen inte råd att erbjuda verksamhet till alla som vill vara med. På något sätt gör vi det ändå, om du förstår vad jag menar. Till exempel så har vi ett par nya grupper som börjat träna hos oss, lite struliga ungdomar som inte funkar i vanliga klasser, och en grupp barn med neuropsykologiska problem. Till de här specialgrupperna saknas ekonomiska medel och därför tar jag hand om dem helt ideellt. Jag tycker att vi i vår förening gör ett stort jobb redan nu, men det hade kunnat bli så mycket bättre om vi fått in de pengar vi verkligen behöver. Det är svårt med sponsorer, vi ber på knäna och hoppas kunna få hjälp med att fortsätta våra insatser och också ge Landskronaungdomar chansen och förverkliga sina drömmar och sätta staden på den internationella idrottskartan, avslutar Johan.


Johan Berg längst till vänster på bilden tillsammans med några av sina adepter i Landskrona Taekwondo Akademi.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser