Annons

Demokrati och hälsa för unga – Politiker och gymnasister möttes

Hur gör man sin åsikt hörd och vem tar ansvar för ditt liv? Det var några av frågorna som ställdes när Region Skånes beredning för tillväxt och hälsa besökte Gullstrandskolan för en ”dialogkonferens” tillsammans med elever, lärare och elevrådsrepresentanter.
Under oktober genomför vi åtta dialogkonferenser kring demokrati och hälsa där målsättningen är att 1500 elever ur målgruppen deltar, tillsammans med politiker från beredningen, representanter från Skånes Idrottsförbund och med Igor Andoris, känd från SVT:s Klass 9A, som coach, berättar Marie Ljung, ordförande i beredningen.

Igor Andoris, hade redan hållit sitt första anförande då Landskrona Direkt gästar, och konferensen fortsätter i grupper vid de olika borden i matsalen. Ämnena för samtalen skiftar. Huruvida politiker och andra vuxna verkligen lyssnar på ungdomar, respekt mellan lärare och elever, drömmar och visioner inför framtiden var exempel på sådant som diskuterades.
Det är jättebra att vi gör det här, säger regionledamoten Lars Wallstén (S) som vid sitt bord konstaterat att ungdomar inte alltid litar på politikerna.
– Vi har svikit dem för många gånger, säger han självkritiskt.

Annons
 

– Men vi kan också påverka, fast att vi kanske inte är vuxna, svarar elevrådsrepresentanten och tredjeårseleven Hannan.
– Men jag tror inte att alla vet om det, fortsätter hon.
En som trots allt tyckte att det andades optimism var Lars Goedecke (MP) från Ängelholm.
 – Framtidsoptimismen är stor, trots alla kriser, det är ingen som inte tror att de ska få jobb efter skolan, konstaterar han när eleverna återvänder till aulan för att än en gång lyssna till den karismatiske idrottsläraren Igor Andoris.
Jag undrar hur många det finns härinne som läser mindre än en halvtimme om dagen? En liten halvtimme – det är som ett och ett halvt avsnitt av Simpsons eller Cops, utan reklam!, lät det bland annat.  Igor tog också upp vad som krävs för att ha det bra, oavsett religion, kultur, ekonomi och annat, nämligen ”hälsa-relationer-arbete/meningsfull sysselsättning”. Och samarbete:
– Forskningen har visat att gäss som flyger i V-formation och byter av ledargås då och då flyger 71 % längre än vad ensamma gäss klarar av.
– Och så säger man ändå ”dum som en gås”!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser