Annons

Spännande berättelse om möllan i Smörhålan

På tisdagkvällen arrangerade Borstahusens museiförening under rubriken ”Vedermödor med vädermöllor” ett föredrag med ägarna till Säbyholmsmöllan. Ammi Chambert, möbelsnickare med mästarbrev från Carl Malmstens skola, och Fredrik Lundahl, som är båtbyggare, berättade dels om möllans spännande historia och dels om sina vedermödor med att återställa den i ursprungligt skick.
– Det framgick tydligt att de nya ägarna inte kunnat föreställa sig vad som väntade dem i form av arbete och materialanskaffning, samt vad vindarna kan åstadkomma när de fritt får ta sats utifrån sundet, säger Hugo Svensson från museiföreningen.

Att ägarna gjort ett stort arbete står dock klart, och Hugo Svensson rekommenderar verkligen nyfikna att göra ett besök vid den gamla möllan. – De driver sin snickeriverkstad i en fantastisk byggnad som är nergrävd i den angränsande kullen.

Annons
 

Många frågor ställdes av åhörarna till föredraget, och samtliga utom en fick sina svar.
– Det var frågan om när restaureringen skulle vara klar, berättar Hugo.
– Visa av hur det gått med tidigare tidsplaner avböjde man att ange en tidpunkt.

Nu under hösten beräknas åtminstone arbetet med att klä möllan utvändigt med så kallade kyrkspån vara klart.
– När den är färdig så ska det finnas nya vingar och ”löken” på toppen ska vara vridbar. Med andra ord så ska den vara i funktionsdugligt skick, avslutar Hugo.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser