Annons

Poetisk frihet i de lätta penseldragenKonsthallen bjuder på en minnesutställning för Jörgen Fogelquist

I februari 2005 avled konstnären Jörgen Fogelquist 77 år gammal. Nu visar Landskrona Konsthall en retrospektiv utställning av den offentliga utsmyckningens store förespråkare och nyskapare.
Antagligen är han vår mest och minst sedda konstnär, säger Marianne Palm från Galleri Palm smått kryptiskt men skyndar sig att förklara.
– Hans verk på kakelväggarna i gången mellan T-Centralen och Stockholms Central är sannolikt den plats i landet som flest passerar dagligen. Om sen alla som går förbi observerar Fogelquists konstverk är mindre troligt.

Det var Stiftelsen Jörgen Fogelquists Stipendiefond som uppvaktade konstintendent Birthe Wibrand och föreslog en utställning i Landskrona Konsthall.
– Det är en fantastiskt fin konsthall omgiven av havet och naturen. Element som Jörgen uppskattade, precis som konsthallen i sig som han tyckte mycket om, säger Marianne Palm.

Annons
 

Utställningen visar skisser till offentlig konst, måleri, skulptur och grafik och är ett samarbete mellan stiftelsen, Marianne Palm, Landskrona konstförening och Landskrona
konsthall.

Jörgen Fogelquist hann utföra sammanlagt 54 offentliga utsmyckningar, från Trelleborg i söder till Skellefteå i norr.
Han ville nå ut till folket med sin konst och visst fanns det en politisk medvetenhet med det. När han som 18-åring flyttade från Mariestad till Stockholm för att börja på konstfack hade andra världskriget precis avslutats och motreaktionerna var tydliga. Likaså mot Vietnamkriget och mot andra orättvisor, berättar Marianne Palm.

Efter 10 års konststudier flyttade Jörgen Fogelquist 1960 till Lund och han kom med tiden att räknas som en betydande målare, grafiker och skulptör.
I Landskrona visas verk från 50-talets konkretism till 2000-talets sista abstrakta penseldrag.
Ormar och stegar blandas med höga hattar, bumeranger och flygande drakar.
Hattarna symboliserar säkert det akademiska Lund som han inte alltid var överens med, säger Birthe Wibrand.

Utställningen har vernissage under kulturnatten ikväll och visas fram till den 22 november.


Ett flygplan från 50-talet är utställningens äldsta verk och finns att beskåda i verkstaden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser