Annons

Hemlighetsmakeri kring praktikplatser – Bidragstagare får betala resor själva?

Det råder mycket hemlighetsmakeri kring praktikplatserna som kommunen arrangerar för de som uppbär försörjningsstöd från vuxenförvaltningen. Ett av de frågetecken som finns gäller de privata företag som använder sig av praktikanterna. Vad Landskrona Direkt erfar så finns det misstankar om att företag i andra kommuner än Landskrona tar emot praktikanterna. Dessutom har det enligt en källa kommit fram att praktikanterna betalar resorna till praktikplatserna med sitt socialbidrag.

Från politikerhåll är man bekymrad över allt hysch-hysch och anar ugglor i mossen.
– Om det är som ni säger, att det finns de som gör praktiken i andra städer än i Landskrona så är det galet. Och om så är fallet så hoppas jag verkligen att de fått ersättning för resor och annat, säger vuxennämndens 2:e vice ordförande Jonas Esbjörnsson (S).
– Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Nu är det dags att lägga alla korten på bordet.

Annons
 

Nämndens ordförande Mattias Adolfsson (FP) tycker det låter osannolikt att det skulle finnas praktikanter som får betala resor till praktikplatserna med sitt socialbidrag.
– Om det nu finns praktikanter i andra städer så borde de få ersättning för resor eftersom det är ett påtvingat uppdrag. Men vad gäller praktik i andra kommuner som sådant, tycker jag inte är konstigt. Det viktigaste är att de får en meningsfull sysselsättning.

Politiker i nämnden nekas se lista
Jonas Esbjörnsson har försökt få ut en lista över vilka företag som använder sig av praktikanter som är utskickade av vuxenförvaltningen men han har fått nobben.
– Jag talade med förvaltningschef Anette Lindberg Molin men hon hänvisade till något som heter intern sekretess. Jag tycker detta är mycket konstigt. Vad jag förstått så sitter det jurister från Landskrona Stad och Sveriges kommuner och landsting, SKL och diskuterar frågan just nu, sa Esbjörnsson på måndagseftermiddagen.

Vi arbetar med utredningen. När den är slutförd kommer vi att kalla till en presskonferens och redovisa den information som framkommit. Tills dess hänvisar vi till att utredning pågår och kommer inte att kommentera enskilda händelser som framkommer, sa Anette Lindberg Mohlin i ett pressmeddelande på fredagen gällande att anställda i Landskrona stad nyttjat försörjningstödstagares arbete för privata ändamål.

Om tystnaden även gäller frågan om praktikplatser i andra kommuner är oklart. Landskrona Direkt har sedan i måndagsförmiddags försökt att komma i kontakt med förvaltningschef Anette Lindberg Molin, enhetschef Carina Jording samt stadsdirektör Peter Billquist utan att lyckas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser