Annons

Kritikerrosad konstnär på Pumphuset

Pumphusets fotbollskvällar har slagit väl ut och det kan vara lätt att låta sig förledas och tro att det är Wolverhamptons mittfält som intagit konsthallen i höst. Nu är det är inte Edwards, Jarvis och kompani som finns på plats när den 22:a utställningen genom tiderna invigs i huset vid lunchtid på lördag.
Styrde vi in på ett stickspår? Det är inget mot var besökarna av Borstahusens Konstförening utställningen ”Edward Jarvis” kommer att hamna.
Jag vet inte om jag vill ge svar på allting, säger Edward Jarvis, 45, när han guidar runt bland sina 23 oljor i konsthallen.

I den monumentala målningen ”Landskap” blandar konstnären ihop ett tiotal historier eller om man så vill bilder i bilden. Och efter lite lirkande berättar han att man i målningen kan hitta inspiration från 1300-tals fresker och att man i spärrballongerna finner former av
Lennart Rodhe svävande över det kamouflage islamistiska mönstret på militärfordonet.
Och här hoppar Pelle Snusk ner i brunnen, säger han och visar på ett parti av tavlan som kunde vara hämtat från badstugorna på Skrea Strand.

Annons
 

Edward Jarvis bjuder även på ödesmättade gatubilder från Venedig så folktomma att man förleds att tro att de är målade i Nya Staden eller runt Landskrona Museum en vanlig söndag.

Gyllene snittet sitter i ryggmärgen på Jarvis som i sina geometriska kompositioner nu tagit steget till pentagrammet. Inte minst tydlig i tavlan Camera Obscura.
– Ett hål i rullgardinen gav upphov till tavlan, berättar han men det är dock inte den upp och nedvända älven som avspeglade sig ovan för sonens huvud som avbildades på duken utan en Georges de La Tour inspirerad figur.
– Den tog mig 6-7 år att färdigställa.

Utställningen har vernissage på lördag med invigning kl 13.00 och i samband med denna kommer Edward Jarvis att berätta om sin konst. Vid invigningen kommer också improvisationsmusikern Mats Gustafsson, som dagen till ära ställt in en spelning i Oslo, att medverka på saxofon.

 

 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser