Annons

Kultur att utnyttja praktikanter – Ännu ett fall har uppdagats

I förra veckan avslöjades att två av Landskrona stads chefer utnyttjat praktikanter för privata ändamål och nu misstänker kommunledningen att det kan finnas fler som gjort samma sak.
– Vi har fått indikationer på att minst en till har utnyttjat praktikanter, säger kommunalråd Torkild Strandberg (FP).
Vem eller vad det rör sig om vill eller kan dock inte Torkild Strandberg avslöja.
– Jag vet bara att en tjänsteman som privatperson har utnyttjat praktikanter men vem det är får du ta med chefen för Vuxennämnden, Annette Lindberg Molin.

– Det rör sig inte om någon ny chef utan om samma chef som figurerat i de tidigare artiklarna, säger Annette Lindberg Molin och berättar.
– Det är enhetschefen på arbetsmarknadsenheten Mia Andréasson Lidberg som fått sytt ett lapptäcke i en syateljé som har praktikanter som uppbär socialbidrag, säger Lindberg Molin och fortsätter.
– Och vad vi fått reda på idag så ska det finnas fler tidigare fall gällande syatlején. Det verkar som att det finns en kultur att detta ska vara ok men det ska vi sätta stopp för från och med idag.

Annons
 

Torkild Strandberg säger också i ett pressmeddelande att Vuxenförvaltningen ska ”tillse att erforderliga åtgärder vidtas beträffande de anställda som berörs”.
Om detta kommer att innebära att folk får sparken eller blir ersättningsskyldiga kan jag inte säga idag. Det är en arbetsrättslig fråga. Men det är klart att man inte får sparken om man låtit sy en gylf eller liknande, säger Lindberg Molin som alltså från och med nu kommer att sätta hårt mot hårt.
Vi ökade trycket förra veckan då avslöjandena kom och efter dagens besked kan jag säga att vi på vårt arbetsutskottsmöte bestämde att ytterligare intensifiera arbetet med att komma åt problemet.

Cheferna som avslöjades förra veckan var alltså Mia Andréasson Lidberg som lät bidragstagare fälla träd hemma i trädgården. Den andra är strandförman Ragnar Björsing tog privat hjälp av praktikanter för att transportera möbler inför en stor släktfest.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser