Annons

KRIS med i unikt teaterprojekt

Är teater en väg bort från brott och droger?
Det hoppas KRIS i Landskrona som i ett unikt projekt tillsammans amatörteaterföreningen Harlekin till helgen har premiär på den nyskrivna pjäsen MUCK.
Det är första gången mig veterligen som medlemmar ur KRIS (Kriminellas Revansch i Samhället) deltar aktivt i ett teaterprojekt, säger Mathias Pålsson, projektmedarbetare för Unga Kris.

Huvudrollsinnehavaren Palle, spelad av Daniel Olsson har ett par dagar kvar på anstalt innan han muckar. Strafftiden är förkortad på grund av gott uppförande. Hans oro inför frigivningen är uppenbar, något som präglar hans attityd till medfångar och personal.
Vägval är ett centralt tema i pjäsen. Palle är, precis som jag var, less på det kriminella livet. Men hur ska man bära sig åt?, säger Daniel Olsson som känner igen sig i rollen.
– Jag visste inte ens att jag var intresserad av teater, säger han som vid vårt besök spelar så trovärdigt att man blir skärrad.

Annons
 

– Oavsett vilken väg man väljer efter muck så medföljer en rad konsekvenser, säger Jasmin Ferizovic som även han gör skådespelardebut när han spelar en representant för KRIS.
– Det tog mig ett halvår på kåken innan jag frågade om hjälp, säger han

Manus är skrivet av Jan Wehlin från KRIS och regissör är Harlekins Åsi Hildebrand.
Det är första gången som jag arbetar med personer som verkligen vet hur det är att vara kriminell och hur det känns att sitta på kåken, säger Åsi vars kunskaper i stagefight tagits väl till vara.
Tidigare hamnade jag ofta i slagsmål, säger Daniel Olsson som nu får en chans att bearbeta även detta inom teaterns formspråk.

Precis som i det verkliga livet sträcker KRIS fram en hjälpande hand, men inte utan motprestation. Regelverk måste följas.
Den som missar budskapet i pjäsen har sovit hela föreställningen, säger Jan Wehlin och skrattar hjärtligt även om budskapet i allra högsta grad är allvarligt.

Föreställningen ges på Harlekinen på Karlslundstorget på fredag kl. 19.00 samt på lördag och söndag kl. 18.00.
– Därefter hoppas jag att vi kan ge oss ut och spela pjäsen på skolor, avslutar Mathias Pålsson.


Daniel Olsson, Fabian Düberg och Nesat Erman är tre av skådisarna i den sju man starka ensemblen som på fredag har premiär på pjäsen MUCK.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser