Annons

Det svängde om nyckelharpan

I slutet av förra veckan gästade unga folkmusiker Kulturskolan i Landskrona. Det var en grupp elever från från Stiernhööksgymnasiets folkmusikutbildning i Rättvik som var ute på vad man skulle kunna kalla en promotion-turne för sin utbildning.

Med säckpipa, fioler, nyckelharpa, gitarr, flöjter och elbas klädde gruppen både nya och gamla danslåtar i ett uppdaterat och dynamiskt sound. På torsdagkvällen hölls en liten workshop för Kulturskolans folkmusikelever innan det sedan var dags för offentlig konsert. Spelglädjen var påtaglig och smittade av sig på både publik och kursdeltagare. På fredagförmiddagen blev estetelever vid Dammhagskolan bjudna till Kulturskolan för att digga till ”Rättvikarnas” hårdsvängande 40-minutersprogram.

Annons
 

Med ett ledigt förhållningssätt till publik och musik fick Rättviksungdomarna tillsammans med sin lärare Peter Rousu varje låt att leva och växa. Gruppen genomför under hösten en marknadsföringsturné och besöker också orter som Helsingborg, Järvsö, Göteborg, Uddevalla och Linköping. Varje år söker folkmusikintresserade ungdomar från hela landet till Stiernhööksgymnasiet. Skolan är den enda gymnasieutbildningen i Sverige med folkmusikprofil.

Gruppen som framträdde i Landskrona består av: Johan Smedin, nyckelharpa och fiol; Emma Madigan, flöjter och elbas; Simon Persson, fiol och gitarr; Magnus Smedman, säckpipa och fiol; samt deras lärare Peter Rousu, gitarr och slagverk.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser