Annons

Kommunal borgensavgift

Efter en tuff debatt i fullmäktige beslutade en majoritet bestående av den styrande treklövern och sverigedemokraterna att införa en kommunal borgensavgift för Landskronahem som kommer att kosta bolaget 1,1 miljon kronor årligen.
Införandet av en borgensavgift kommer att leda till höjda hyror för hyresgästerna, konstaterade oppositionsrådet Niklas Karlsson, s, som blev mycket irriterad när kommunalrådet Torkild Strandberg, fp, hävdade att kommunen årligen plockat ut aktieutdelning.
Helt fel, poängterade Niklas Karlsson och förklarade att kommunen budgeterat med utdelning men bara plockat ut sådan om bolagets ekonomi tillåtit detta.
– Vad är det då för vits med att budgetera med utdelning om man inte plockar ut den, kontrade Torkild Strandberg och tillade att pengarna skall gå till vård och omsorg.
Det betyder att Landskronahems hyresgäster beskattas två gånger, först betalar man vård och omsorg via skattsedeln, sen skall man göra det en gång till via hyresavin, påpekade Niklas Karlsson och lovade att riva upp beslutet vid en eventuell valseger om tre år.
– Landskronahem står inför omfattande renoveringar och behöver själv sitt kapital, borgensavgift är helt fel väg att gå.

Landskronahems lån uppgår till 1,1 miljard kronor och kommunal borgen innebär att man kan få lägre ränta på lånen. Den avgift som kommunen nu kommer att ta ut, 0,1 procent, är lägre än de 0,25 procent som ursprungligen föreslogs.
– Men vad finns det som hindrar alliansen från att höja avgiften och ytterligare straffa Landskronahems hyresgäster, frågade Niklas Karlsson retoriskt och från hyresgästföreningens sida är man kritisk mot införandet av kommunal borgensavgift.
Det finns många anledningar att säga nej till borgensavgift och vi kommer noga att följa utvecklingen i Landskrona, förklarade Stefan Bolin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen när frågan först väcktes.

Annons
 

Av: Redaktionen
© Landskrona Direkt

UPP

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser