Annons

(S) kritiska till att människor med bidrag utnyttjas

– Statarsystemet i Sverige avskaffades 1945. Nu håller den borgerliga treklövern och Sverigedemokraterna i Landskrona på att införa det igen, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Niklas Karlsson.

Det är efter Landskronaposten/HD:s rapportering att kommunala chefer tvingat människor med försörjningsstöd att arbeta i deras privata hem som kritiken nu växer.
– Det är förnedrande förhållandena den borgerliga kommunledningen tvingar socialbidragstagare till, skriver Niklas Karlsson i ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen.

Annons
 

Det är inget nytt att människor som uppbär försörjningsstöd också aktivt ska söka arbete eller kan bli hänvisade kommunala praktikplatser. Den principen är viktig om man värnar arbetslinjen. Men det man nu tvingar människor med socialbidrag till är allvarligt och förnedrande, säger Niklas Karlsson som menar att kommunen bryter mot arbetsmarknadens spelregler och därmed medverkar till lönedumping genom att låta människor utföra regelrätta arbetsuppgifter till löner långt under kollektivavtal.

– Att dessutom försvara det hela med att man bjöd på bakelse efteråt gör hela situationen absurd. Det fanns fabrikörer och patroner som visade välvilja mot statarna också, men det motiverar knappast ett sådant system där man utnyttjar människor, fortsätter Niklas Karlsson.

– Jag förutsätter att vuxennämnden går till botten med det här problemet och utreder om det finns fler människor som utnyttjats på liknande sätt. Hela situationen är så allvarlig att den inte kan få passera obemärkt och slätas över med en ursäkt, säger Niklas Karlsson och anser att projektet åtminstone tillfälligt bör avbrytas.
– Det måste fastställas tydliga kriterier för projektet. Nu får förvaltningen och nämnden hantera detta internt och det ska bli intressant att se vad man får ut av det, avslutar Niklas Karlsson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser