Annons

Trådbussarna kvar till 2023

Trådbussdriften i Landskrona fortsätter till minst 2023.
Det står klart sedan Regionfullmäktige på tisdagen beslutade om övertagande och nyinvestering i stadens trådbussar.

Bakgrunden är den att Landskrona stad vill frånsäga sig ägandet av de tre trådbussarna som trafikerar linje 3 mellan Järnvägsstationen och Skeppsbrokajen.
Det grundar sig i att vi inte tillför något. Vi varken kan eller ska driva bussbolag. Vi sköter infrastrukturen så sköter Skånetrafiken busstrafiken. Det blir bäst så, säger tekniska nämndens ordförande Björn O Persson (M).

Annons
 

Landskrona stad kommer dock att fortsätta att driva och underhålla elnätet till trådbussarna enligt ett avtal som sträcker sig till och med 2023.
– Detta är en glädjens dag, sa regionfullmäktigeledamot Lars Wallstén (S) från talarstolen när det stod klart att beslutet skulle fattas enhälligt.
Wallstén var kommunalråd i Landskrona när trådbussarna införskaffades, något som ledde till stora proteststormar inte minst från nuvarande kommunalråd Torkild Strandberg och folkpartiet som vid valet 2002 mer än fördubblade sin storlek när man gick från tre mandat till åtta.

Socialdemokraterna kunde dock behålla majoriteten i fullmäktige tillsammans med vänsterpartiet och med stöd från SPI men Lars Wallstén som mycket på grund av den infekterade trådbussfrågan fick träda tillbaka som kommunalråd.
Jag förlorade mitt jobb på grund av trådbussarna. Jag är idag glad för att vi får behålla mina kära trådbussar i Landskrona. Tack ska ni ha, sa Lars Wallstén med eftertryck från talarstolen.

Kollektivtrafiken i Landskrona går bra och bussresandet är rent av dubbelt så högt jämfört med liknande svenska städer. Detta har skapat ett behov att köpa in en fjärde trådbuss något som finns med i beräkningarna när nu Region Skåne anslår 6,4 miljoner kronor totalt för trådbussarna i staden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser