Annons

Alpacka fick avlivas

En av de tre alpackor som tillsammans med fåren betat på de gräsbevuxna jordvallarna inne på Citadellet fick på måndagsmorgonen avlivas.

Strax efter klockan sju nåddes räddningstjänsten av larmet att en av alpackorna på Citadellområdet fastnat i stängslet.
– Vi åkte hit och fick loss djuret som dock var svårt medtaget, säger Mikael Brokopp som tillsammans med en kollega höll det krampande djuret inlindad i en filt tills djurambulans och dess personal kom till platsen.

Annons
 

Den bruna alpackan hade fastnat i stängslet på vilket det även finns ett elstängsel kopplat och upptäcktes i sin belägenhet av en person som rastade sin hund inne på slottsområdet. Räddningstjänsten larmades och det medtagna djuret togs loss, värmande filt och en spann vatten plockades fram medan man inväntade den larmade djurambulansen. Djuret undersöktes både av djurvårdare och en av de synbarligen bekymrade svarta alpacke-kompisarna. Den befriade hade dock rejäla kramper och trots flera försök att både lugna den och få upp den på benen så ledde tyvärr inte räddningsaktionen till ett lyckligt slut. Alpackan, som är ett synnerligen socialt djur och enligt uppgift kan stressas till döds om den avskiljs från flocken och körs iväg för vård, stod inte att rädda. Efter samråd per telefon med djurens ägare som befann sig i en bil på väg mot Landskrona och Citadellområdet, avlivades den snabbt och smärtfritt av personalen från djurambulansen.

Se över stängslet
Landskrona Direkt som på plats följde dramat fick av en förbipasserande veta att det ibland händer att fåren fastnar i stängslet.
– Det är väl möjligen så att man måste se över denna typen av stägsel så att det inte kan hända igen, avslutar Mikael Brokopp.


Alpackor är flockdjur och de två kamraterna som finns på Citadellområdet var uppenbart bekymrade över sin skadade vän.


Henrik Hellander från räddningstjänsten i Landskrona hjälpte den skadade alpackan att vara lugn.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser