Annons

Historiskt bygglov

Ett historiskt beslut togs av byggnadsnämnden i veckan då man beviljade bygglov för Emiliaskolans nybyggnation i Häljarp
– Det kan man gott säga. Det är långa tidsperioder mellan skolbyggena i Landskrona, säger byggnadsnämndens ordförande Gerd Bernström (FP).

Till höstterminen 2011 är det meningen att den nya, två våningar höga, skolan ska stå redo att ta emot 350 barn i åldrarna 1-10 år.
– På nedre plan blir det plats för tio avdelningar förskola och på våning två kommer det att finnas sju skolklasser, säger rektor Lena Johnsson som varit med i hela planeringsprocessen.

Annons
 

Skolan som i huvudsak kommer att ha tegel som fasadmaterial byggs som ett så kallat passivhus, det vill säga att byggnaden blir energisnål.
Vi kommer utöver vanliga klassrum ha en stor ateljé, ett stort rörelserum för rytmik och drama samt fyra piazzor. Det blir som fyra torg som kan vara som en mötesplats för barnen, avslutar Lena Johnsson vars skola använder Reggio Emiliapedagogik.

Skolan är efterlängtad i Häljarp men har gått i stå på grund av konjunkturen.
Det hela har gått hand i hand med HSB:s planerade bebyggelse. När det sköts på framtiden dämpades behovet. Nu finns behovet och därför byggs skolan nu, säger barn- och ungdomsnämndens ordförande Lisa Flinth (FP) och försöker minnas när det senast gjordes stora investeringar i stadens skolbestånd.
– Renoveringen av Västervångskolan för sju miljoner är den i särklass största satsningen som gjort på sistone.

Utbyggnaden av Sandåkerskolan, GA-skolans idrottshall, tillbyggnader i Asmundtorp och Glumslöv samt skolvillorna i Häljarp och Glumslöv är sådant som gjorts på senare år. Dianaskolan och Kunskapskolan till trots så får man gå drygt 40 år tillbaka i tiden för att hitta en nybyggnation av en skola då Västervångskolan uppfördes.

Kostnaden för Emiliaskolan beräknas till 58 miljoner kronor.


Illustration: Liljewall arkitekter

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser