Annons

Smileys ska förbättra kroghygienen

I ett försök att sätta press på stadens restauranger att följa lagar och förordningar har Miljöförvaltningen på sin hemsida lagt ut glada respektive sura smileys för att visa hur man klarat en livsmedelsinspektion.

Långt ifrån alla stans restauranger ligger uppe på hemsidan men en som fått en sur gubbe är anrika Erikstorps Kungsgård.
– Det är inte så farligt som det låter, säger krögare Christer Tåge och förklarar.
– Det har inget med hygien eller sådant att göra. Det är en del uppgifter i egenkontrollen som glömts bort. En annan anmärkning var att två spannar stod på ett golv och dessa har lyfts upp. Dessutom hade vi en golvbrunn som var fastskruvad men de två skruvarna har jag själv skruvat av. Och detta betyder att om de kommit på inspektion idag så hade inte den sura gubben funnits kvar.

Annons
 

Krögaren fick tre veckor på sig att vidta åtgärder mot felen, något som nu är gjort enligt honom själv.
– Men det behöver inte betyda att han ska vänta tre veckor på att få bytt sin symbol, säger John Samuelsson, en av stadens tre miljöinspektörer.
– Han kan ringa och boka en ny tid så kommer vi skyndsamt. Det blir kanske inte samma dag men någon eller några dagar senare ska vi vara på plats. Sen uppdaterar vi sidan med gubbarna cirka en gång per vecka.

I Landskrona finns cirka 300 olika näringsidkare som berörs av sidan. Det är såväl restauranger som bagerier och konditorier. Det betyder att det krävs dagliga inspektioner av miljöinspektörerna för att hinna med målet att samtliga ska få ett besök om året.
Anledningen till sidan med symbolerna är att informera stadens innevånare.
– Det är en service som vi tror att landskronaborna vill ha, säger Samuelsson.
På frågan om Miljöförvaltningens eventuella ansvar att man hänger ut restauranger, som gjort mindre misstag, och som sedan får lida för detta trots åtgärder, svarar Samuelsson nekande.
Detta är en sporre för många som vill använda sig av den glada gubben i sin marknadsföring. Dessutom sätts en större press på att allt ska vara i ordning från start. Vi har fått mest goda reflektioner från branschen, avslutar John Samuelsson.

Då Skånska Dagbladet meddelar krögare Christer Tåge om att inspektörerna kommer skyndsamt blir han glad.
– Då ska jag ringa förvaltningen omedelbart. Allt är nämligen redan fixat.

Noterbart i den lista som presenterades på fredagen var att de två som fick en glad gubbe är Espresso House och Asian Food, vilka båda är helt nyrenoverade och nyöppnade.
Sidan som presenteras resultatet av Miljöförvaltningens livsmedelsinspektioner nås via www.landskrona.se.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser