Annons

Voddler är filmbranschens Messias

Över hundra manår och 13 miljoner amerikanska dollar är investerade i filmens svar på Spotify. Vi talar om svenskutvecklade Voddler. Namnet kanske inte känns bekant ännu, men snart kommer det vara minst lika stort som Spotify.

Landskrona Direkt var ganska tidiga med att testa och älska Spotify, tjänsten där man kan lyssna på nästan all världens musik. Precis som Spotify, lägger sig Voddler varmt om hjärtat och man tänker direkt; Precis så här det ska vara!

Annons
 

Första tanken som slår en när man loggat in och öppnar filmbiblioteket är att känslan av videobutik finns där. Det är lite som att gå in på Hemmakväll. Det finns mycket att titta på och alla omslag skriker efter din uppmärksamhet. Den första överväldigande känslan läggers sig dock ganska snart och efter att ögonen vant sig börjar man lättsamt kolla igenom utbudet.

Två klick senare så rullar en reklamfilm följt av filmen jag valt igång. Det är riktigt bra.

För att kunna använda Voddler installeras en klient i datorn, till vilken filmerna och tv-serierna strömmas. Ännu är Voddler i ett så kallat beta-stadie och det krävs att man får en inbjudan för att nyttja tjänsten. Filmbiblioteket är ännu ganska magert med några hundra titlar och inga tv-serier finns än. Navigeringen sker i dagsläget enbart med tangentbordet, vilket kan kännas en aning ologiskt när man har musen bredvid sig. Men tjänsten är som sagt fortfarande i utvecklingsstadiet och det kommer säkert anpassade versioner beroende på om filmen ska ses via tv eller dator.

Nu får man bara hoppas att filmbranschen och deras lobbyister är mogna att ta sig an tjänsten som mycket väl kan vara lösningen på problemet med olaglig fildelning. Tjänsten kommer finnas tillgänglig i tre versioner; en gratis reklamfinansierad tjänst, en andra där man betalar per visning och en tredje där kunden har ett månadsabonnemang på tjänsten och då får tillgång till ett större bibliotek och ett obegränsat antal visningar.

Ska man se något negativt så är det att man tänkt sig ett mer begränsat utbud på den reklamfinansierade gratisversionen, i alla fall enligt de uppgifter som hittills släppts. Ska tjänsten ha en chans mot piraterna och verkligen kunna ge publiken det den förväntar sig i dagens tekniksamhälle krävs nog både en och två funderingar kring detta.

Spännande skall det även bli att se huruvida Voddler löser förseningarna vi i Sverige ofta får stå ut med när det gäller sändningar av nya tv-serier. Morgondagens mediakonsumenter lär inte vara så tåliga.

Men, förväntningarna är minst sagt höga.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser