Annons

Internationell FASDag idag

Den 9 september firas den internationella FAS-dagen i många länder. FAS står för Fetala alkoholspektrumstörningar och innebär i korthet ”fosterskador av alkohol”.

I Landskrona finns FAS-föreningen sedan nio år tillbaka och dagen till ära passar man på att försöka informera om FAS.
– Fetala alkoholspektrumstörningar orsakas av moderns alkoholkonsumtion under graviditeten och det är ett långt större problem än vad folk är medvetna om, säger Gerd Stjärnfäldt, som varit medlem i många år.
– 1998 adopterade jag och min man en lite pojke med så kallade särskilda behov. Han har sedermera fått diagnosen FAS och nu vill jag göra alla uppmärksam på kampanjen som drivs över hela världen för att öka medvetenheten om riskerna med alkohol under graviditeten.

Annons
 

De flesta som har barn med FAS är adoptiv- eller fosterföräldrar. Men det betyder inte att mödrarna alltid har varit alkoholister.
– O nej, absolut inte. Ingen mängd alkohol är dokumenterat riskfri för fostret. Därför kan det räcka med en dags berusning vid fel tillfälle i fostrets utveckling för att något ska gå fel. Det enda vi med säkerhet kan säga att man inte drabbas om man låter bli alkoholen under graviditeten.

Enligt Gerd Stärnfäldt visar mängder av studier att det är ett betydande antal kvinnor inom EU som fortsätter att dricka under havandeskapet.
I Sverige är dock siffran lägre än i många länder.
– Man uppskattar att antalet varierar mellan 25% i Spanien, 35-50% i Nederländerna och upp till 79% i Storbritannien och Irland. Bland gravida i Stockholmsområdet medgav ”bara” 10% i en undersökning 2006 att de drack, avslutar Gerd Stärnfäldt.

Vill du veta mer om FASD och FASföreningen? Besök www.fasforeningen.nu.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser