Annons

Landskronadomare dömer VM-kval

En som missar VM-kvalfighten mellan Malta och Sverige på onsdag och får ta reda på resultatet i efterhand är Landskronadomaren Daniel Stålhammar. Samtidigt som matchen i Valetta går av stapeln begår han nämligen sin debut som huvuddomare i VM-kvalsammanhang då han dömer Moldavien-Grekland i Chisinau.
– De ska naturligtvis bli oerhört inspirerande, säger Daniel Stålhammar som till sin hjälp på linjen får assistans av ännu en rättsskipare från Landskrona, nämligen Magnus Sjöblom!

Det är andra gången som Daniel dömer i just Chisinau.
– Jag var faktiskt där för två år sedan i samband med en U19-turnering. Matchen nu är högintressant då Grekland är i ungefär samma läge som Sverige.

Annons
 

 9000 såg Moldavien – Luxemburg, något fler lär säkert grekerna locka.
– Jag tror att arenan tar 12 000 och man kan väl hoppas på fullsatt. Det är alltid lite extra med landskamper. Line-upen, nationalsångerna och inramningen känns ofta lite mer.
 
Att han nu missar Sveriges match på onsdag hör inte till ovanligheterna.
– Jag brukar ha egna uppdrag när Sverige spelar så i regel missar jag de matcherna, säger han som åtminstone kunde hålla ett halvt öga på TV:n lördags.
– Jag var på fest men lyckades se Zlatans mål.

Hur kommer det sig att man inte blåste till spel efter det målet?
– Va? Det måste domaren ha gjort, är Daniels första spontana kommentar.

Nej, varken vi som såg matchen på TV eller folk på plats såg någon avspark efter målet.
Daniel blir minst sagt konfunderad och ber att få återkomma.
Jag ska ärligt säga att jag trodde precis som ni att det alltid ska göras en avspark efter ett mål oavsett om det infaller i sista sekunden – som en bekräftelse på att det blivit mål. Men så är inte fallet. Man kan blåsa av matchen direkt efter ett mål, säger Daniel efter att ha konsulterat frågan med ledande regeltolkare.
Det finns ju en del skillnader internationellt och nationellt.  I Sverige blåser vi alltid i pipan efter mål något som inte sker överallt utomlands, där gör man istället bara gör ett tecken. Själv blåser jag alltid och kommer att låta lagen göra avspark oavsett hur sent ett mål faller, säger Daniel och skrattar.

Har du själv upplevt ett mål i sista sekunden.
– Nej, det har aldrig inträffat men Zlatans mål var otroligt viktigt även ur ett ekonomiskt perspektiv. Jag blir glad som anställd när min arbetsgivare får in pengar, avslutar  proffsdomaren som har Svenska Fotbollförbundet som huvudman.

Annons
Annonser






















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser