Annons

Sommarvärmen består, spår Lehrecke

Från sin privata väderstation i Glumslöv konstaterar Hans Lehrecke att augusti blev en halv grad varmare än snittet för de senaste 25 åren.
– Vi nådde upp till 17.9 mot 17.4, säger han och berättar att redan den andre augusti klättrade kvicksilvret upp till 28 grader.
– Annars var dygnsmax temperaturen ovanligt jämnt fördelad med  temperatur alla dygn över 20 med undantag för den tredje, då vi fick betalt för värmen dagen innan. 

Vidare konstaterar Hans att nätterna var relativt varma, vilket bidrog till att havstemperaturen höll sig över 20 med undantag av de två sista dagarna men någon riktig topptemp fick vi inte.

Annons
 

Nederbörden under månaden uppmättes till 75 mm, vilket föll under 12 dagar.
– Mest kom den tredje då vi fick 34 mm.
Som jämförelse  kan nämnas att den  regnigaste augustimånaden var 2006 då vi fick hela 240 mm.
 
Värmen har gjort att lantbruket ligger långt framme men bönderna önskar regn. Höstraps och vete tittar upp men törstar efter vatten precis som betorna.
– Det verkar som om den torra aprilmånaden fortfarande spökar. Skördearbetet har gått bra och spannmål och raps ger god avkastning men tyvärr inte i pengar, säger Hans och månar om lantbrukarna.

Koltrasten har tystnat
Hans är även en stor fågelentusiast.
Tyvärr , men helt enligt naturens lag,  har fågellivet avtagit. Personligen  saknar jag koltrasten som slutade sjunga under månadens första dagar och nu  får vi vänta ytterligare sju månader innan den sakta börjar komma tillbaka.

Hur stämde då dina profetior inför månaden och vad har vi  att vänta?
– En varm juli följdes av en varm augusti men det blev inte så extremt som 1997.  Sett till statistiken från de senaste 25 åren är chanserna för en varm september goda. Medeltemperaturen ligger på 13.4  och månaden är hos oss en klar sommarmånad. 1999 var september mycket varm med 25 grader kring den tionde samt en hög medeltemperatur enda fram till den tjugonde. Samtidigt kunde vi njuta av sjuttongradigt havsvatten fram till slutet av månaden.  Vad som ser lovande ut är, att vi efter några ostadiga dagar kan förvänta oss sensommarvärme i nästa vecka, då en högtrycksrygg ser ut att växa in, säger Hans som dagen till ära avslutar med en personlig reflektion.

– Jag minns denna dag, den förste september,  för 70 år sedan. Jag vet var jag befann mig, när jag hörde min mamma skrika ut sin förtvivlan över att kriget hade börjat. Och jag minns, att det i allt eländet, var strålande solsken. Jag måste redan då ha varit intresserad av vädret.  Det märkliga är att vi den förste september nästan alltid haft fint väder. När det gäller vädret gäller talessättet: ”Ingen regel utan undantag !”

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser