Annons

– Bankkort, trots allt att föredra

Med anledning av de fall där personer blivit av med pengar sedan deras kort blivit skimmade på en Preemmack har en läsare hört av sig till Landskrona Direkt och meddelat att hans kort utsattes redan i maj.
 – Den elfte maj hade uttag som jag inte kände till gjorts på kontot, berättar mannen. Efter att ha tagit kontakt med Swedbank fick han reda på att uttagen gjorts i Sydafrika, och en kortreklamation utfördes. Han råddes även av banken att göra en polisanmälan, vilket han också gjorde.
– Nu, mer än tre månader senare, har jag fortfarande inte hört något från banken och de förlorade pengarna har inte ersatts, berättar han.

– Jag får inte kommentera enskilda ärenden, säger Per Skånberg, kontorschef på Swedbank i Landskrona.
– Men här är det alldeles uppenbart att det hamnat mellan stolarna. Det brukar ta mellan 2-3 veckor att klara upp en sådan här sak. Dock ersätter vi förlorade pengar direkt. Det är inte meningen att kunden ska ligga ute med det. Be honom ringa mig så får vi klarat upp detta omgående.

Annons
 

Bankerna i Landskrona börjar få en klar bild över hur många som drabbats av Preem-skimningen.
För vår del rör det sig om ett 20-tal kunder som fått pengar dragna från sina konton. Sammanlagt är det ett par hundra kort som vi fått spärra. Bankerna i stan har haft ett möte idag och SEB, Handelsbanken och Nordea har drabbats ungefär som oss.

– Det rör sig om internationella ligor som utför detta och tillvägagångssätten och apparaturen blir ständigt mer raffinerade.

Ska man då vara rädd för att använda sitt kort som betalningsmedel eller i bankomater?
– Nej, absolut inte. Upptäcker man inget konstigt på automaten ska man inte tveka att använda den och tycker man att det ser konstigt ut bör man omgående kontakta bank, kortutställare eller affären ifråga. Kontanter utgör idag en rånrisk för alla parter så kortet är absolut att föredra. Dessutom utrustas alla nya kort med ett chip som gör dem säkrare att använda, avslutar Per Skånberg.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser