Annons

Gripande människoöden på Citadellet

Statens fastighetsverk (SFV) öppnar nu en permanent utställning på Landskrona citadell som berör gripande människoöden i Citadellets dansk-svenska historia.
 
Imorgon öppnar Statens fastighetsverk utställningen om Landskrona citadell – Sveriges enda bevarade jordvallsfästning. Utställningen sträcker sig från 1400-tal till nutid med en särskild del om fängelsetiden.

Landskorna citadell; Sveriges enda bevarade jordvallsfästning, har varit med om mycket, först i dansk och sedan i svensk ägo. Användningsområdena har varit många och skiftande. Den nya utställningen beskriver citadellets historia från 1400-talet och fram till i dag – från försvarsanläggning, fängelse, flyktingläger till rekreationsområde.
– Utställningen är en del av att göra Landskrona citadell och dess omgivning mer tillgängligt för Landskronaborna och besökare, säger Maria Nordh, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.
– Vi arbetar med att utveckla Landskrona citadell till ett attraktivt område som kan tilltala alla.

Annons
 

Från 1500-talet kom citadellet att tjäna som fängelse. Om detta finns en särskild del i utställningen där besökaren bland annat får ta del av de fängslades personuppgifter så som namn, längd, hårfärg och särdrag samt vilket brott de satt inne för.
–  Plexiglas, tyg och bilder är byggstenar i utställningen. En modell över området finns också att ta del av, men framför allt finns bilder från tiden kring sekelskiftet 1900. Flera väggar är täckta av porträtt av fångar tagna från deras inskrivning, säger slottsarkitekt Gunilla Svensson.

      Imorgon, fredag, klockan 13 öppnar portarna till den nya utställningen om Landskrona citadells olika perioder. Platsen är Sjukhuslängan med ingång från borggården. Utställningen är öppen varje dag mellan kl 9-18, året om.      

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser