Annons

Catera fixar maten till gymnasieelever

När gymnasieeleverna kommer tillbaka till skolan kommer fler antagligen att välja att äta skollunchen än tidigare. Det är i alla fall gymnasieförbundets förhoppning, när nu Catera tar över driften från Fazer.

Företaget är ett systerföretag till hotell Öresund.
– Det är ett sätt för oss att bredda verksamheten, säger vd Göran Andersson till Skånska Dagbladet.

Annons
 

Under veckorna kommer man att servera 750 portioner per dag och under helgerna finns möjlighet för företaget att använda skolköket till cateringverksamhet. Göran Andersson hoppas kunna servera skolluncher utan halvfabrikat.
– Vi jobbar mycket med att laga mat på plats, säger Göran Andersson. Kraven på Catera, som var de enda som lämnade in ett anbud i den offentliga upphandlingen, är höga. Målet är att fler elever ska äta skollunchen.
– Vi ställde krav på att vi bara ska betala för det antal portioner som serveras. Det ställer i sin tur krav på att man ska servera mat som ungdomarna verkligen tycker om, säger Peet Saar, ansvarig för upphandlingen.

Tidigare har man betalat för ett visst antal portioner, vare sig de blir uppätna eller ej. För att få fler att äta maten har gymnasieförbundet genomfört undersökningar där de frågat eleverna vilken mat de vill ha.

Kraven på vad måltiderna ska innehålla är specifika. Tre rätter ska serveras dagligen, varav en ska vara vegetarisk och en utan fläsk. Två av baskomponenterna ris, pasta och potatis ska finnas i rätterna varje dag. Sås ska alltid finnas. Salladsbuffén ska innehålla sex till åtta komponenter och minst två sorters hårt bröd ska serveras, varav ett krav-märkt.
Det ska också finnas bordsmargarin, minst två sorters mjukt bröd, pålägg och olika tillbehör när rätten kräver det, två sorters ekologisk mjölk och kolsyrat och icke kolsyrat vatten.
– Med de här kraven tror vi att vi får fler elever att äta, säger Peet Saar. Ändå betalar kommunen inte särskilt mycket mer till Catera än vad de betalat till Fazer – 30 kronor plus moms per måltid, jämfört med 27 kronor till Fazer. Avtalet löper på tre år med möjlighet till förlängning i ytterligare två år

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser