Annons

Dags för sjätte trädgårdsgillet

För sjätte året i rad spricker Landskrona ut i en grön festival med flytande trädgårdar, marknad, musik och öppna trädgårdar. Nyheter på årets Trädgårdsgille är bland annat trädvandring i parkerna och gröna berättelser samt inte minst gröna samtal med Gunnel Carlson, känd från SVT:s Gröna rum.
– Vad gäller de flytande trädgårdarna så är de tolv till antalet och det är rekord, säger Emeli Zeilon på Fritid- och Kulturförvaltningen.

Faktum är att samtliga flottar blir klara redan på torsdagsvkvällen. Av de tolv utställarna är fyra nykomlingar och en av dessa är Monica Enberg som ställer ut en flotte med klara linjer.
– Jag fick en idé som jag sedan ritade ner och därefter byggde jag. Jag har väl lagt en veckas jobb på detta, säger Monica Enberg.

Annons
 

Två konserter
I samband med årets gille blir det två konserter. På fredagen efter invigningen uppträder Rag-and-bone med Mats Nilsson i spetsen och dessa ger besökarna amerikanskt kryddad rotmusik som smakar deltablues, country och traditionell folkrock. Invigningen som startar klockan 19.00 hålls av trädgårdsförfattaren och journalisten Christel Kvant.
– Christel kommer att göra mer än att bara inviga. Hon vill också tala om Landskrona som trädgårdsstad och det ser vi verkligen fram emot, säger Emeli Zeilon.

Under lördagen är det dags för den populära trädgårdsmarknaden vid konsthallen och inne på citadellområdet. Dessutom kommer Gunnel Carlson med gäster att samtala om olika teman under dagen.
– Det är allt från Landskrona och trädgårdsdesign till historia och framtid som kommer att diskuteras, säger Emeli Zeilon.
Under lördagen är det också dags för årets skördegille.
– Det är eleverna på restaurangskolan Selma som skördat på fredagen och detta kommer att lagas till på lördagen för att besökarna ska kunna få smakprov, fortsätter Emeli Zeilon.

På söndagen är det också fullt av aktiviteter. Det är allt från öppna trädgårdar till parkvandringar och trädgårdsberättelser vid Rothoffska kolonin. Klockan 14.00 kungörs vem som gjort årets flotte och en timme senare är det dags för avslutningskonsert. Det är Jenny Almsenius som bjuder på blues och visa med humor, tragik och kärlek.
– Vi hoppas att det blir bra väder för här finns något för alla. Jag hoppas att så många som möjligt kommer ner och röstar på vilken flotte man tycker mest om. Omröstningen börjar klockan 14 på fredagen och avslutas alltså exakt två dygn senare, avslutar Emeli Zeilon.

Restaurangelever skördar


Det gäller att veta var maten man tillagar kommer ifrån. Ett tiotal blivande andraårselever vid restaurangskolan tog idag en frivillig lektion i odlingslära i Rothoffska kolonin.


Trots att det är en vecka kvar på sommarlovet tvekade inte eleverna att rycka in när det vankas trädgårsgille i Landskrona. Här skördas salvia som ska användas när eleverna imorgon lördag ska tillaga en del rätter som man tänker bjuda gillebesökarna på.


Här skördas rödbetor, röd mangold och rucolasallad.


Wingårdh är i ropet just nu. I Landskrona är det kockläraren med tilltalsnamnet Björn som gäller.
– Avlägset är jag faktiskt släkt med den kände arkitekten Gert.


I Rothoffska kolonin står kronärtskockan i blom.


Så här års ska naturligtvis krondill skördas.

Rekordmånga flotta flottor


Ulla Noring-Lindahl från Gårdsbutiken i Tofta hade satt nät över sin fikaplats på flotten.
– Visst är nyckepigor fina att titta på en och en men kommer det hundratals kan ett nät vara bra att ha.


Monica Enberg är ingen blyg debutant bland flottbyggarna. Hon har skapat en flotte med minst sagt klara linjer och starka kontraster.


Allt i Gläntans flotte andas romantik.


Följande har lämnat tävlingsbidrag till årets flottaste flotte: Teknik- och Stadsbyggnadsförvaltningen – Parkavdelningen, Växthuset i Tullstorp AB, MB Plantshop / Allt i Gläntan, Monica Enberg Trädgård, Horto Green AB, Gröna Bönor,Återvinningsgården Lärkan, Ateljé Mikael Liljeqvist, Gårdsbutiken i Tofta / Designformer, Ad Libitum Trädgårdsdesign & Idé och Trädgårdsdesign, Inspira samt Blomsterhörnan / Saxtorps Trädgård och Fastighets AB.


Elvakaffe hos Gröna Bönor.


Konstnären Mikael Liljeqvist svarar för ett av bidragen.

Här hittar du hela programmet för trädgårdsgillet. (pdf)
http://www.landskronakultur.se/pdf/TradgardsgilleProgram09LoRes.pdf

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser