Annons

Citadellbadet står modell för god svensk arkitektur

I samband med Trädgårdsgillets vernissage ikväll invigs även utställningen ”Citadellbadet och tio andra hus” i konsthallen.
Det är otroligt roligt att se utställningen i just dessa lokaler, säger arkitekt SAR/MSA Rasmus Wærn från Wingårdh Arkitektkontor AB.

Fröet till utställningen var när firman visade upp några av sina modeller i NK:s skyltfönster i Göteborg.
– Det ledde till att Röhsska museet i Göteborg producerade en utställning som sedermera kompletterades av Arkitekturmuseet i Stockholm till att innehålla de elva hus som visas här.

1977 startade Gert Wingårdh sitt kontor i Göteborg och jodå, han är på håll släkt med landskronaprofilen tillika kockläraren Björn Wingårdh.

Annons
 

Även om Wingårdhs idag har 120 anställda så vilar Gerts ande stark över firman.
– Det är Sveriges största enmanskontor, skojar Rasmus Wærn.
Gert Wingårdh är med sina fem Kasper Salin-pris den svenska arkitekt som hedrats mest.

Under sin drygt 30-åriga arkitektgärning har närmare tusen projekt ritats.
Av dessa visas nu elva stycken upp i Landskrona Konsthall. Och sannerligen är det hus som sticker ut. I utställningen möts besökaren första av Citadellbadet. Liksom i de övriga tio presentationerna, berättas något mer än bara historien om projektet.

I korta texter beskrivs också Gert Wingårdhs syn på arkitektur. Utställningen ledsagas av katalogen Gert Wingårdh – Trettio års arkitektur genom fyra decennier och essäboken Crucial words.

Utställningen invigs ikväll klockan 18.00 av Karin Åberg Wærn, intendent vid Arkitekturmuseet och pågår sedan fram till och med den 27 september.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser