Annons

120 sommarelever pluggar för fullt

Runt 120 elever i årskurserna 3 till 9 offrar en bit av lovet för att bättra på kunskaperna. Men kommunalrådet Torkild Strandberg (FP) hade hoppats att fler skulle hörsamma hans uppmaning att gå i sommarskola.

David Kopacz, Krenar Halili, Sarnad Yazdin och de andra blivande femmorna och sexorna kommer alla punktligt när klockan slår nio och dagens lektioner börjar i sommarskolan. De är inne på sin andra vecka och hoppas bli bättre i matte, engelska och svenska.
– Det är roligt och man lär sig jättemycket, säger David Kopacz till Skånska Dagbladet.

Annons
 

Han har valt att läsa matte och engelska. Eleverna får välja två av kärnämnena som de vill bättra på. Engelska är det knepigaste ämnet, tycker David och fler av de andra håller med.
– Jag förstår, men att prata är svårt, säger David Kopacz.

– Annars har elever i den svenska grundskolan väldigt goda kunskaper i just engelska, berättar Lars Hansson, rektor för sommarskolan.
Unga människor snappar upp språket från datorns och tevens värld och är långt mycket bättre än sina jämnåriga från andra länder.

Värre är det med matten.
Sarnad Yazdin tycker att matten är svår, särskilt multiplikation. Men precis som de andra eleverna i klassrummet ville han gärna gå i sommarskolan. Motivationen bland eleverna är hög.
– De flesta är inte hitsläpade av föräldrarna, säger Lars Hansson.

För de elever som pratar ett annat språk än svenska hemma, blir lästräningen i sommarskolan en välkommen uppfräschning av språkkunskaperna inför skolstarten. Många av sommarskolans elever kommer från invandrartäta områden och glömmer delar av svenskan under sommarlovet.

Sommarskolan är öppen för alla elever i årskurserna 3 till 9. I år anmälde sig 134 elever och runt 120 har kommit till undervisningen.
Men det finns långt fler som skulle behöva gå i sommarskolan, menar kommunalrådet Torkild Strandberg (FP).
I början av sommaren skrev han ett brev riktat till de elever som blev underkända i något av kärnämnena och ändå inte anmält sig till sommarskolan. Han uppmanade eleverna och inte minst deras föräldrar att utnyttja möjligheten att gå i sommarskola.
Fem elever hörsammade uppmaningen, ett resultat som Torkild Strandberg är halvnöjd med.
– Jag är glad att fem elever och deras familjer kom till den här slutsatsen. Det är klart att det hade varit ännu bättre om det hade varit fler som valt att hoppa på det, säger Strandberg.

Under kommande läsår kommer han att jobba vidare för att inskärpa vikten av att sköta skolan – och utnyttja sommarskolan – hos elever och föräldrar.
– Det handlar om att vara väldigt tydlig i sin kommunikation gentemot elever och föräldrar, säger Torkild Strandberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser