Annons

I krisens spår: Halvering av antalet lediga lärarjobb

Nästan 13 000 färre lärarjobb i riket utannonserades under årets första fem månader jämfört med samma period 2008. Det visar ny länsvis statistik från Lärarförbundet.
– I kombination med det stora antalet varsel vi sett under samma period är dessa siffror verkligen oroväckande. Det visar återigen på att de aviserade extrapengarna från regeringen till kommunerna kommer för sent, säger Lärarförbundets vice ordförande Inger Maurin.

Statistiken som presenteras på förbundets hemsida visar för Landskronas del att antalet lediga platser minskat enligt följande från 2008 till jan-maj 2009:
Förskollärare och fritidspedagoger: 18 lediga platser ’08 till 14 platser jan-maj.
Grundskollärare och lärare i estetiska-praktiska ämnen: 44 lediga platser till 23.
Däremot redovisas en uppgång för gymnasielärare med 10 platser ’08 mot 26 under jan-maj.

Annons
 

– Två tredjedelar av kommunerna skär ner på skolornas verksamhet under 2009. Den kraftiga minskningen av lediga jobb beror knappast på arbetsbrist i skolan, säger Inger Maurin.
– En icke tillsatt tjänst eller en uppsagd lärare innebär att de som har kvar jobbet får en ännu mer pressad arbetssituation. Det bör stämma till eftertanke i en tid då flera larmrapporter lagts fram om ökad ohälsa hos lärare till följd av tidsbrist, säger hon.

Vid en koll på Arbetsförmedlingens ”Platsbank” finner vi inför skolstarten i Landskrona att endast tre lediga tjänster för pedagogisk personal aviseras. Det rör sig om två grundskollärare till Landskrona BoIS fristående skola, Dianaskolan och en timanställning på ”5-10 timmar/vecka” som modersmålslärare i danska hos Landskrona stad.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser