Annons

Film på Hven 1-2 augusti- med Roy Evertsen i en biroll

Guldbaggebelönade regissören Nahid Persson visar sin senaste film ”Drottningen och jag” när Film på Hven arrangeras för tredje sommaren lördagen 1 augusti på Konstnärsgården Marielund.
– Tidigare år har vi gästats av Jan Troell och Roy Andersson. Årets tema är Mod och Civilkurage och vi blev mycket glada när vi fick beskedet att Nahid kommer, säger Björn Larsson, ansvarig arrangör.

– Nu blir det ett aktuellt tema, en fantastiskt bra film och  ett möte med en filmare som under många år, trots hot och förföljelse, fortsatt sitt filmskapande för mänskliga rättigheter och en bättre värld. Vi är så stolta att hon kommer, säger Björn Larsson och tipsar om att Nahid Persson dessutom är Sommarpratare i P1 den 10 augusti.

Annons
 

Dans innan filmen
Nytt för i år är också samarbetet med den professionella dansgruppen ”Sardine Sauvage” från Malmö som inleder kvällen på Marielund med uppvisningar i parken.

Även i år kan entrébiljett inkusive båtresa köpas på Ventrafiken.
Extra båt är insatt 1/8 kl.22:30 från Ven.

Film på Hven är i år utökad med en dag och avslutas den 2 augusti på Vens Kulturhus med ”Vingslag i natten” , vilken delvis är inspelad på Ven 1952 med Lars Ekborg, Pia Skoglund med flera i rollerna och här blir det Direktens tur att tipsa Björn.
– Varför inte ta kontakt med profilen och konstnären Roy Evertsen som också medverkade i den filmen?
– Oh, det måste jag absolut göra. Tack för tipset.

Roy Evertsen om ”Vingslag i natten”
berättat under profilintervju med oss i december 2007

– Jag var bland annat med i en film, ”Vingslag i natten” där huvudrollerna spelades av Pia Skoglund och Lars Ekborg men även Edvin Adolphson var med. Filmen var den tidens typiska pekoral. Det var mycket prassel i höet. På den tiden bodde jag som sagt i Tyskahusen. Där bodde också mina kamrater Sölve Olsson och Bengt Edenfalk som sedermera skulle göra sig ett namn som glaskonstnär i Småland. En dag kom Pia Skoglund cyklande förbi och undrade om vi ville tjäna lite stålar genom att agera skolkamrater till henne i filmen. 25 spänn om dagen utlovades inklusive korv med mos till lunch. Det hela var mycket enkelt vi skulle stå vid kajen och ta emot henne när hon kom med båten efter att ha tagit examen inne i stan.

Bäckviken var avspärrat för filminspelningen och där på en bänk placerades vi. Tre typer. Jag var långhårig redan då och med mustasch. Sölve rund i huvudet och Bengt såg ut som El Grecco, mager med skepparkrans. Man såg helt enkelt inte ut som oss på den tiden. Då kommer dom och sätter studentmössor på våra huvuden. Jag har 61 i mått och fick en 38:a. Den satt som en judisk kalott. Plötsligt kommer Kenne Fant, filmens regissör gående. Han tvärnitar när han får syn på oss och frågar vad vi gör här. Sölve som alltid var slagfärdig svarade, ”Det är vi som svarar för det konstnärliga innehållet i den här filmen”.

Filmen hade sedan premiär på en stor biograf i Köpenhamn när jag gick på akademien där.
– Jag såg filmen och dagen efter skrev Berlinske Tidende;
”Sedan Karl X Gustav, kom över Bältet har inget fruktansvärdare drabbat den danska huvudstaden”.
Jag hörde aldrig något från Hollywood efter den filminspelningen.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser