Annons

Caroline har kapat sju sekunder på två månader

15-åriga Caroline Andersson-Ekström, kan vara nästa stora stjärnskott på simmarhimlen över Citadellbadet. Sedan i maj har hon kapat sju (!) sekunder på sitt personrekord på 100 meter fjärilssim.

Idag simmar hon tillsammans med lagkamraterna i Landskrona Simsällskap (LS) lagkappfinal vid Svenska Ungdomsmästerskapen (Sum Sim) i Malmö och imorgon väntar försök och förhoppningsvis final framåt kvällen i paradgrenen fjärilsim.
– Nu finns inte 50 meter fjäril med på Sum Sim men min tid i den grenen är just nu den andra bästa i landet och med den har jag redan kvalat in till nästa års JSM, säger Caroline Andersson-Ekström utan att på något vis låta kaxig över framgångarna.
Hennes framgångar i bassängerna under våren gör att hon har den fjärde bästa tiden i sin åldersklass inför morgondagens tävlingar på 100 meter fjärilsim.
– Jag har 1.07.40 som bäst och hoppas kunna putsa den tiden ytterligare i en final.

Annons
 

Blir du inte nervös?
– Jag har nog ganska bra tävlingsnerver och blir inte nervös, säger hon med ett stort leende på läpparna.

Hela familjen Andersson-Ekström är stora simentusiaster.
Mamma Eva, utbildade sig till babysimsinstruktör strax efter att Caroline själv som två månaders baby tagit sina första simtag. Pappa Bo är ordförande i LS och dessutom simdomare,  något brorsan Andreas också slagit sig in på nu sedan han avslutat den aktiva simkarriären.
– Simningen har alltid varit en stor del i vår familj. Pappa brukar säga att jag är den yngsta som badat på Citadellbadet. Då var jag tre dagar gammal.

De första tävlingarna gjorde Caroline Andersson-Ekström i de så kallade ”Morgondagare-tävlingarna”.
– Då var jag fem-sex år gammal och sen dess har det bara rullat på.

Frågan är då om det är frukten av lång och trogen bassängträning som gör att hon nu skördar framgångar?
– Jag tränar cirka 12 timmar i veckan och avverkar då någonstans mellan 2-3 mil i bassängen. Men sedan jag bytt träningsgrupp har jag också ändrat lite i min teknik. En ändring i mitt drag gör att jag nu orkar längre, säger hon som så pass sent som i höstas tvingades till sammanlagt 10 veckors ofrivillig vila sedan hon vid två tillfällen under idrottslektioner i skolan dragit på sig frakturer i foten.
Det sänkte mitt gympabetyg men samtidigt gav det mig mer styrka i armarna då jag fick ägna tiden åt träning av överkroppen. Så något gott bar det väl med sig, säger hon och firar av ett nytt leende.

Caroline  Andersson-Ekström  är nyligen hemkommen från ett träningsläger i italienska Lignano.
 – Formen är på topp och jag längtar till Lindängsbadet och Sum Sim, avslutar den skärpta och ödmjuka simmartalangen.

Från Landskrona Simsällskap simmar även Lisa Rigby, Sophie Stoltenborg och Jessica Anderberg på Sum Sim. Dessvärre har Lovisa Klarén fått lämna återbud på grund av sjukdom.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser