Annons

Miljöförvaltningen på hugget

Under medeltidens karnevaler klädde folk ibland ut sig i fantasifulla dräkter och maskeringar. Herreman och hemlös kunde då umgås i vimlet på ett sätt som varit otänkbart annars. Ingen kunde ju vara säker på vem personen bakom masken egentligen var. Under några få dagar av året gällde inte de vanliga reglerna, och ingen kunde veta vad som var sant eller falskt. Detta upphävande av normaliteten har av många historiska forskare förklarats som en ”säkerhetsventil” för den hårt pressade medeltidsmänniskan.

I Landskrona, som har stadsrättigheter från1413 men karnevalstradition sedan 1992, var det under veckan som gick inte heller helt lätt att hålla reda på sanningar och fantasier.

Annons
 

På karnevalens första dag, torsdagen, skrev HD att miljöförvaltningen i den gamla hamn- och garnisonsstaden anmält den ideella föreningen Malvan till åklagare. Brottet skulle vara att man i den gamla Venterminalen berett livsmedel åt hemlösa, missbrukare och ensamma som frekventerat lokalen för att få en bit mat, en dusch och lite umgänge.
– Vid besöket framkom det att föreningen under minst åtta års tid hanterat livsmedel i en livsmedelsanläggning som inte är godkänd, sa miljöinspektören i Landskrona, John Samuelssson, till HD.

Rädda att begå tjänstefel, men utan att förklara vad en ”livsmedelsanläggning” egentligen är, gick man alltså vidare i ärendet kring det skändliga brottet. Föreningens ordförande, Berith Persson, kallades till skranket och fick försvara sig.
– Vi hörde den misstänkta och hennes förklaring är hållbar. Det går inte att bevisa att hon har haft något straffbart uppsåt, säger då kammaråklagare Tom Svensson till tidningen i samma artikel.

Nå, så var då allt frid och fröjd i den lilla karnevalsfirande staden vid sundet? Ingalunda – på lördagen avslöjades det att sju snopna frälsningssoldater fått bevittna hur deras bakverk som skulle försäljas under karnevalen helt enkelt ”förbjöds” (HD, 11/7).

”Liksom Malvans servering till hemlösa anmäls nu Frälsningsarmén till åklagare av Miljöförvaltningen i Landskrona”, rapporterades det. Det hundratjugoåriga kyrkkaffet befanns också olagligt, så länge inte tillstånd för detta sökts. När Frälsningsarme´n eventuellt kunde fortsätta med serveringen var oklart.

”Först måste en ansökan om registrering för livsmedelshantering lämnas in till miljöförvaltningen. Klart är att det inte blir någon bullförsäljning i år. – Men vi ska uppträda utanför lokalen, för sjunga får vi i alla fall göra”, sa kårledaren Tomas Söderström.

En stor mängd människor upprördes av nyheterna, och även om det inte tågade uppretade och beväpnade karnevalsfirare mot stadshuset, så strömmade det åtminstone in arga kommentarer på nätet.

Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg (ibland kallad det något medeltida ”borgmästare”) tog bladet från munnen:
– Jag köper bullarna. Så här får det helt enkelt inte gå till i vår stad, stod det att läsa i söndagens HD.
– Jag skiter i vad det kostar, vi måste få stopp på det här. Om jag förstår det hela rätt hade de kunnat sälja sina bullar om de bara hade kommit in med rätt papper i tid. Det här är en principsak, sa han och tillade att en förvaltning är till för kommuninvånarna och inte tvärtom.

Miljöchefen Högni Hansson var dock trött på lokalpolitiker som lägger sig i myndighetsbeslut.
– Det är tacksamt för populistiska politiker att hacka på Livsmedelslagen, konstaterade han.

De trenne kamraterna i Stadshuset, Strandberg (FP), Brorsson (M) och Schöld (MP), skrev så samman en bullentin som tog upp konsekvenserna för de drabbade ideella föreningarna.
Båda föreningarna gör stora och viktiga insatser för de allra svagaste i samhället och stadens förhållningssätt till dessa måste präglas av en stor respekt och en insikt om att vi behöver fler, inte färre, som ställer upp med ideella insatser, Det är uppenbart att det finns brister i kommunikation och förhållningssätt när den första kontakten resulterar i polisanmälan och omedelbar stängning, säger man bland annat.

Det är måndag förmiddag, frityroset har skingrats, knallarna har packat ihop och dragit för länge sen och inte är det väl någon som dansar samba på Stadshuskajen längre? Normaliteten är tillbaka, herreman är herreman och hemlös är hemlös. Nåja, det blir väl kanske dags för karneval nästa år igen. Vem vet?

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser